Светът създава рекордни количества пластмасови отпадъци от стоки за еднократна употреба - най-вече от полимери, създадени от преработката на изкопаеми горива, въпреки глобалните усилия за намаляването на замърсяването с пластмаса и въглеродните емисии.

Това показват резултатите от нов доклад.

Второто издание на Plastic Waste Makers Index, изготвян от фондация Minderoo, установява, че светът е генерирал 139 млн. метрични тона пластмасови отпадъци от стоки за еднократна употреба през 2021 г.

Това е с 6 млн. тона повече, в сравнение с 2019 г., когато индексът е представен за първи път.

Докладът установява, че допълнителните пластмасови отпадъци, създадени през тези две години, се равняват на приблизително 1 килограм на всеки човек на планетата, а в основата е търсенето на гъвкави форми на опаковане.

През последните години правителствата по света наложиха мерки за забрана на използването на пластмасови стоки за еднократна употреба с цел намаляване на отпадъците, забранявайки продукти, като сламки, прибори, кутии за храна, клечки за уши, чанти и балони.

През юли Калифорния се превърна в първия американски щат, който обяви собствени цели в тази посока, в това число намаление с 25% на продажбите на пластмасови опаковки до 2032 г.

През декември Великобритания удължи списъка си със забранени артикули, в който вече влизат подноси за еднократна употреба, пръчки за балони, някои видове чаши за еднократна употреба и кутии за храна.

В Европейския съюз също има подобни забрани, както и в Австралия, Индия и други държави.

Докладът обаче установява, че мащабите на рециклирането не се увеличават достатъчно, за да може то да се справя с количествата пластмаса, която се произвежда.

Това означава, че използваните продукти е много по-вероятно да попаднат на сметища, плажове или в реки и океани, вместо да стигнат до заводите за рециклиране.

В индекса са посочени само две компании от нефтохимическата промишленост, които рециклират и произвеждат рециклирани полимери в големи мащаби – тайванският конгломерат Far Eastern New Century и тайландската Indorama Ventures, която е най-големият производител в света на рециклирани пластмасови бутилки.

Indorama Ventures се нарежда на четвърто място в класация с 20-те най-големи производители в света на полимери в чиста форма, използвани за продукти за еднократна употреба. Тази класация се оглавява от щатския петролен гигант Exxon Mobil и китайската Sinopec.

Чрез производството на полимери, използвани за пластмасови продукти за еднократна употреба, тези 20 компании са генерирали около 450 млн. метрични тона емисии парникови газове — приблизително колкото общото количество газове на Обединеното кралство, по данни на Carbon Trust и Wood Mackenzie, които са анализирали данните.

Миналия юни британските власти обявиха, че вредните емисии на страната са намалели с 13% - до малко над 478 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид за годината до 2020 г.

“Това без никакво съмнение е пример, че проблемът със замаърсяването с пластмаса става много по-голям и в основата му са производителите на полимери, след които, разбира се, е петролният и газов сектор,” казва Андрю Форес, основател на Minderoo и главен изпълнителен директор на гигант в добива на желязна руда Fortescue Metals.

Той предлага “полимерна премия” върху всеки килограм пластмасови полимери, произведени от изкопаеми горива, което да стимулира финансово хората, компаниите и правителствата да рециклират повече.

Миналата година Асамблеята на ООН за околната среда постигна споразумение за създаването на първия в света договор за борба срещу замърсяването с пластмасови отпадъци.

Междуправителствена комисия работи по изготвянето на правно обвързващо споразумение с краен срок до 2024 г., което ще засегне пълния жизнен цикъл на пластмасата - от производството до изхвърлянето на продуктите.