Лихвените нива в България остават рекордно ниски, въпреки повишаването на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка.

Към днешна дата лихвите по вече изтеглените кредити в лева остават стабилни и не се повишават. Известен ръст се наблюдава при тези в евро, тъй като те зависят от междубанковия индекс Euribor. 

В близко бъдеще не се очаква българските банки да вдигат цената на кредита драстично, тъй като ликвидността им остава висока, коментира в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик радио кредитният консултант Димитър Пенков от Revolution Credit Consult. 

Плаваща или фиксирана лихва?

На въпрос дали сега е удачен момент хората, които изплащат кредити с плаваща лихва, да ги предоговорят в такива с фиксирана ставка, той коментира, че това разумна стъпка за онези, които изплащат еврови кредити. 

При левовите изчислението е по-сложно, защото трябва да се сметне дали цената на самото рефинансиране и съпътстващите го такси ще покрият разликата в лихвите.

Според Димитър Пенков, ако разликата между плаващата и фиксираната лихва е в рамките на един пункт, то рефинансирането едва ли ще си заслужава.   

"Още повече, че продуктите, които се предлагат в момента на пазара на ипотечни кредити, са с фиксирана лихва само за срок от три до пет години. Но за клиентите с по-ограничени възможности, на които тепърва им предстои да теглят кредит и търсят повече сигурност, фиксираната лихва е добро решение", обясни кредитният експерт. 

Как да се предпазим от затруднения в изплащането на кредита? 

Той препоръча да се спазва принципа вноските по всички кредити на едно домакинство да не надвишават 30-35% от общите доходи.  

"Ако се спазва това правило, дори лихвата да се повиши двойно, например от 2.5% на 5%, месечната вноска няма да скочи толкова сериозно, че да застраши целия бюджет. За кредит от 150 000 лева със срок от 30 години, например, увеличението ще е с около 90 лева", изчисли Димитър Пенков. 

Той прогнозира, че и през 2023 г. кредитният пазар ще остане устойчив, тъй като и самите банки за момента остават оптимистично настроени. Това означава също, че едва ли може да се очаква драстично повишаване на лихвите. 

"При евровите кредити вече се наблюдава по-сериозен ръст на лихвите, в резултат на политиката на Европейската централна банка, но у нас самите банки проактивно се свързат с кредитополучателите, използващи такива продукти, и им предлагат рефинансиране с левови заеми", каза още кредитният консултант. 

Какви са прогнозите за имотния пазар?

Димитър Пенков сподели, че вече се наблюдават известни промени на имотния пазар. 

"Преди една година за имотите буквално се наддаваше. За всеки атрактивен имот имаше по 10 купувачи и който даде по-висока цена, сключваше сделка. Сега вече не е така и има клиенти, които успяват да договорят отстъпки от 5% или 10% от цената, което доскоро беше немислимо.

По отношение на цените на имотите, може да се каже, че те стигнаха едно плато и вероятно ще останат близо до него в краткосрочен план", заяви Пенков. 
 
Той припомни, че през третото тримесечие на миналата година бяха издадени рекорден брой разрешителни за строеж, като новото строителство остава един от основните двигатели на пазара.