Най-голямата крипто борса в света Binance спира временно депозитите и тегленията в щатски долари, обявиха от компанията, без да предоставят причина за решението си.

“От 8 февруари спираме временно банковите преводи в щатски долари,” заявява говорител на Binance пред CNBC. “Засегнатите клиенти се уведомяват директно.”

От компанията казват, че “0.01% от активните ѝ месечни потребители използват банкови преводи в щатски долари”, допълвайки, че “полагат сериозни усилия, за да рестартират услугата възможно най-скоро.”

Binance US - подразделение на компанията, което попада под регулацията на Министерството на финансите на САЩ, информира в Twitter, че не е засегнато от решението.

Това означава, че взетото решение засяга само клиенти на компанията извън САЩ, които прехвърлят пари към или от банкови сметки в долари.

По данни на Arkham Intelligence, след изявлението се наблюдава рязък отлив на средства от крипто портфейли в Binance, тъй като милиони, обвързани с долара стейбълкойни, като tether и USDC, са се насочили към други борси или към индивидуални портфейли.

Нетният доларов отлив на Binance за деня възлиза на 172 млн. долара, сочат данни на DefiLlama. Това представлява малко количество пари за компания, която разполага с крипто активи на стойност 42.2 млрд. долара, според Arkham.

“Все още сме преобладаващо нетно положителни по отношение на депозитите,” казва говорителят. “Отливът на средства винаги се засилва след период на повишение на цените, на какъвто станахме свидетели миналата седмица, тъй като някои потребители прибират печалби.”

Биткойнът поскъпна с повече от 38% през януари, записвайки най-добрия си месец от октомври 2021 г.

Токенът на Binance BNB остана до голяма степен незасегнат от новината, задържайки се на цена от около 328 долара.