Чангпенг Жао е основател и главен изпълнителен директор на най-голямата борса за търговия с криптовалути Binance. С лично състояние, оценявано на 30 млрд. долара към 25 октомври, той е 33-ият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Жао, който е известен и като CZ, е един от най-популярните хора в света на криптовалутите, както и най-богатият човек в тази индустрия.

Крипто зимата оказа своя ефект върху индустрията на криптовалутите, а Жао не е изключение. Личното му състояние в момента е далеч от пика си в размер на 95.9 млрд. долара по-рано през годината.

Интересът на Жао към криптовалутите започва през 2013 г., когато научава за първи път за биткойна, пише Forbes. Неговата кариера в прохождащата индустрия на дигиталните валути започва в Blockchain.info, където е отговарял за развитието на платформата.

Жао основава Binance през 2017 г. и я превръща в най-голямата борса за криптовалути в света по обем на търговията. Борсата обработва сделки за около 76 млрд. долара дневно, според данни на Protocol. Само през 2021 г. Binance е генерирала над 20 млрд. долара приходи и е по-голяма от четирите си най-големи конкуренти взети заедно, изчисляват от Bloomberg.

Жао е роден в село в провинция Дзянсу, Китай през 1977 г. в семейство на учители, пише Fortune.

Жао, който има канадско гражданство, се мести във Ванкувър в края на 80-те години заедно със своето семейство.

Неговият баща е бил преподавател, заточен в провинцията по време на Културната революция в Китай.

В блогпост от септември Жао сподели, че семейството му чакало три дни на опашка пред канадското посолство, за да се сдобие с визи и че той е имал късмета да напусне страната тогава. 

Неговият баща емигрира в Канада за да учи за докторска степен в Университета на Британска Колумбия. След протестите на площад Тянанмън през 1989 г. Жао и неговото семейство последват баща му и се местят във Ванкувър. 

Жао казва, че храната била с купони, докато растял в Китай и чак след като се отива в Канада опитва прясно мляко, защото в Китай то било рядкост.

След като се мести в Канада, Жао работи на непълен работен ден на редица места, в това число и в McDonald's, пише Maclean's. Той започва работа във веригата за бързо хранене на 14-годишна възраст и остава служител на компанията в продължение на две години, казва пред Insider Деви Мустаджаб, говорител на Binance.

Като тийнейджър бъдещият милиардер също така е работил на бензиностанция на петролната компания Chevron и като съдия по волейбол, за да изкарва пари.

Жао твърди, че преместването в Канада е променило живота му завинаги и той е прекарал най-добрите си тийнейджърски години във Ванкувър.

Според публикация във Forbes от 2018 г. Жао живее пестеливо. Той не притежава коли, яхти или луксозни часовници, но пък имал три мобилни телефона по онова време.

Мустаджаб казва, че Жао наскоро си е купил автомобил и притежава дигитални часовници на Garmin и Apple.

Основателят на Binance е изучавал компютърни науки в университета МакГил в Монреал - същото висше учебно заведение, в което баща му работел като гостуващ учен.

Интересът на Жао към технологиите се заражда като тийнейджър, когато баща му "математик и програмист", купува компютър. Преди да постъпи в МакГил, Жао се записва в курсове по програмиране в училище и започва да програмира, когато е едва на 16 години.

След като се дипломира, той прави успешна кариера, работейки за Токийската фондова борса и за Bloomberg Tradebook. Едва 27-годишният тогава Жао е повишаван на три пъти в рамките на по-малко от две години, като ръководел екипи в Ню Джърси, Лондон и Токио.

През 2005 г. Жао напуска корпоративния свят и се мести в Шанхай, за да стане партньор в компанията за системи за търговия Fusion Systems. Според профила му в LinkedIn, той напуска компанията през декември 2013 г.

По-голяма част от неговото състояние се дължи на контролния му пакет акции в Binance Holdings.

От Bloomberg оценяват дела му на около 30.6 млрд. долара, но той не представлява изцяло неговото състояние. От изданието не включват криптовалутите, които той притежава пряко, тъй като тяхното количество не е известно. 

През 2021 г. Binance е имала над 90 милиона потребители, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Жао.

Смята се, че Жао притежава значителна сума под формата на биткойни, тъй като купува токени за 1 млн. долара, когато цената на най-популярната криптовалута е била само 600 долара.

Не всичко обаче протича гладко за Binance. През октомври криптовалути за около 570 млн. долара, търгувани на Binance, бяха откраднати при хакерска атака. Жао заяви в интервю за CNBC, че никой от потребителите на Binance не е изгубил пари при хакерската атака и че "софтуерният код никога не е без бъгове." Хакерската атака срещу Binance е една от най-големите в сферата на криптовалутите.

Австралия - страната на рекордите

Binance също така е критикувана за връзките си с Китай. От борсата делистнаха търгуваните двойки, деноминирани в китайски юани, едва през 2021 г. и са обслужвали китайски клиенти в продължение на няколко години. Китайските власти забраниха всички трансакции с криптовалути през септември 2021 г.

Жао отговори на обвиненията в блогпост през септември, като заяви, че Binance никога не е регистрирана в Китай и че не "развива дейност като китайска компания." Той също така допълни, че е "Канадски гражданин. Точка."

Binance също така бе критикувана за това, че позволява на потребители от Иран да търгуват с криптовалути на борсата въпреки наложените от САЩ санкции. От борсата информираха трейдърите в Иран да ликвидират сметките си през ноември 2018 г., ня някои от тях са продължили да търгуват до септември 2021 г.

Жао в момента поделя времето си между Дубай и Франция, казва Мустаджаб. 

Жао се мести в Дубай в края на 2021 г., където наема офиси, за да ръководи "нова фаза" от Binance, според Bloomberg. Жао също така притежава апартамент и миниван в града. 

Преди това той живееше в Сингапур в периода 2019 – 2021 г.