Крайбрежието на Съни Айлс Бийч във Флорида ще има ново попълнение през 2026 г.: искрящият екстериор на първата жилищна сграда на Bentley Motors, издигаща се над силует, изпълнен с луксозни апартаменти и хотели.

С приблизително 228 метра височина, Bentley Residences ще бъде най-високата сграда на брега на океана в САЩ.

Проектирана от Sieger Suarez Architects, която стои зад Waldorf Astoria Residences Miami, 63-етажната сграда ще включва 216 жилищни единици с невероятна гледка към океана, набор от удобства и асансьор, отвеждащ обитателите до прага на дома заедно с автомобилите им.

„Хората купуват еднофамилни къщи, за да могат да паркират колата в гаража си, да излязат от нея и да влязат в хола си“, казва президентът на архитектурната компания Чарлз Сигер за CNN. „Наистина не можете да направите това при високите сгради, но ние се опитваме да го променим". 

Dezervator — патентованата асансьорна система за автомобили, кръстена на разработчика на сградата Dezer Development, се появява за първи път в близката Porsche Design Tower, която също е проектирана от Sieger Suarez Architects.

Четирите асансьора, които се издигат с 4 метра в секунда, разполагат с хидравлична система, която предлага автоматично вкарване на всяко превозно средство в асансьора - с водача и пътниците вътре, и след това директно ги пренася на техния етаж.

Отначало от Sieger смятат, че пътуването с асансьора ще наподобява на влакче в увеселителен парк поради скоростта, но това не се случва.

„Всъщност, беше разочароващо, защото седите в удобна кола и не усещате, че се движите толкова бързо,“ казва Сигер, който лично изпробва технологията.

Автомобили по домовете

В много отношения Porsche Design Tower, която отваря врати през 2016 г., поставя основите за този проект, според Сигер.

И двете адаптират по-фините естетически детайли на превозните средства на марката към жилищни комплекси и имат за цел да възпроизведат предимствата на еднофамилните домове във висока до небето кула - от достатъчно частно външно пространство до гаражи в блока.

В Bentley Residences „гаражът“ на всеки апартамент има място за до четири коли, както и възможности за зареждане на електрически превозни средства.

Дизайнът на самата сграда черпи вдъхновение от вдлъбнатия диамантен модел в интериора на автомобила, като екстериорът на кулата е направен от отразяващи стъклени триъгълни панели, които имитират формата на диамант.

Всички панели ще бъдат обърнати в различни посоки, според Сигер, за да се избегне изгарящият ефект от отразяващото стъкло на лондонския небостъргач Walkie Talkie, което разтопи части от автомобили, преди да бъде снабдено със засенчване.

Междувременно, интериорът на жилищата също намеква за отличителния стил на Bentley. Удобната текстура на металните копчета в автомобилите, например, е приложена при крановете за баня, докато в целия имот са използвани наситени орехови нюанси, лакирани покрития и текстурирани кожи.

Докато споделените удобства покриват обширните близо 2 хиляди квадратни метра и включват ресторанти, барове, фитнес център, СПА център, зала за игри и киносалон - със седалки, наподобяващи интериор на Bentley, всеки апартамент носи много други удобства.

Има сауна в основната баня, гледка към Атлантическия океан и масивно балконско пространство, което включва частен отопляем плувен басейн и външна кухня.

„Повечето апартаменти нямат балкони, които са особено полезни“, казва Сигер, отбелязвайки, че в този случай някои от външните пространства са „около половината от размера на апартамента“. Освен това са частично оградени със стъкло, за да спират вятъра дори и на най-високите етажи.

Въпреки че сградата няма да приема обитатели още три години, имотите вече се продават, като цените в момента започват от 5.25 милиона долара, а два пентхауса са на цена над 30 милиона долара всеки.

Очаква се строителството да започне тази пролет.