Севернокорейските хакери са откраднали повече крипто активи през 2022 г., отколкото през която и да е друга година досега.

Това показва доклад на Организацията на обединените нации, цитиран от Ройтерс. 

Документът, който в по-голямата си част е засекретен, е представен на 15-членен комитет на ООН, който отговаря за санкциите срещу Северна Корея.

В него се посочва, че хакери, свързани със страната, са отговорни за присвояване на крипто активи на обща стойност между 630 милиона и 1 милиард долара миналата година.

Севернокорейските киберпрестъпници се насочват към мрежите на чуждестранните аерокосмически и отбранителни компании.

Докладът на ООН отбелязва, че кибератаките са по-сложни, в сравнение с тези от предишните години, което прави проследяването на откраднатите средства по-трудно от всякога.

„Северна Корея използва все по-сложни техники както за получаване на достъп до мрежи, участващи в кибер финансиране, така и за кражба на информация с потенциална стойност, включително и за нейните оръжейни програми“, казват независимите наблюдатели на санкциите в своя доклад до Комитета на Съвета за сигурност на ООН.

Анализ на блокчейн платформата Chainalysis, цитиран от Coin Telegraph, стига до подобно заключение, свързвайки севернокорейските хакери с откраднати криптовалути на стойност най-малко 1.7 милиарда долара през 2022 г.

Това я прави най-лошата година от гледна точка на щетите, нанесени от киберпрестъпниците в крипто индустрията. 

„За сравнение, общият износ на стоки от Северна Корея през 2020 г. възлиза на 142 милиона долара. Не е пресилено да се каже, че хакването на криптовалути е значителна част от икономиката на нацията“, поскочват още експертите на Chainalysis.

Поне 1.1 милиарда долара от откраднатата плячка идват от атаки срещу протоколи за децентрализирано финансиране (DeFi), което превръща Северна Корея в един от основните рискови фактори за този сектор през 2022 г.

Свързаните със Северна Корея хакери са склонни да изпращат големи суми на т. нар. "миксери", като Tornado Cash и Sinbad. Това са платформи, които "анонимизират" средствата на много потребители, като по този начин затрудняват проследяването на техния произход. 

„Средствата от атаките, извършени от севернокорейските хакери, се придвижват към "миксерите" с много по-висока скорост от средствата, откраднати от други лица или групи“, казват още от Chainalysis.

Северна Корея често е отричала обвиненията, че е отговорна за извършването на кибератаки, но новият доклад на ООН твърди, че основното разузнавателно бюро на Северна Корея използва няколко групи, като Kimsuky, Lazarus Group и Andariel, специално за тази цел.

Пълният доклад на ООН за кибератаките на Пхенян се очаква да бъде публикуван по-късно този месец или в началото на март.