Една разходка из тропическите гори на Югоизточна Азия може да ни поднесе любопитна изненада.

Вероятно в определен момент ще забележите как внезапно сухо и увехнало листо се надига от земята и отлита, оставяйки ви да се чудите как е възможно това.

Разбира се, не става дума за магия или нещо подобно, а за Kallima inachus - пеперуда, която обитава широки територии в Азия и е един от най-добрите примери за животински камуфлаж в природата.

Тя обикновено лети през храсталака и покрай потоци, привлечена от сока на дърветата, калните локви и зрелите плодове, с които се храни.

Когато е преследвана от птица и се почувства в опасност, пеперудата започва да лети хаотично, внезапно пада сред листата в гората и остава неподвижена със затворени крила.

В това положение тя изглежда като сух лист, перфектно скривайки се от естествените си врагове. Маскировката е изключително реалистична, пише Amusing Planet.

Когато затвори крилата си, върху тях се виждат само неправилни шарки и ивици в много нюанси на бежово, кафяво, жълто и черно.

Има дори бели петна и тъмни точки, които приличат на мухъл или лишеи, толкова често срещани по увехналите листа в тропиците.

Шпора на задното крило наподобява стъбло на лист, а формата й се стеснява към предните крила, което допълнително засилва впечатлението.

От Kallima inachus се раждат две поколения годишно: едно през дъждовния и едно през сухия сезон. През дъждовния сезон пеперудите са по-малки, но по-интензивно оцветени. Женските обикновено са малко по-едри от мъжките.

Пеперудите от този вид могат да бъдат открити в Индия, включително на ниска надморска височина в Хималаите, в Непал, Бутан, Бангладеш, Мианмар, Южен Китай, Тайланд, Лаос, Япония, Тайван и Виетнам. Някои екземпляри наскоро са забелязани и в Пакистан.

Пеперудата обикновено обитава райони, разположени на надморска височина под 1800 метра, но изследователи са регистрирали присъствието й до 2400 метра височина в планински райони с обилни валежи.

Обича слънчеви места, а през деня обикновено се припича с полуотворени крила, така че е трудно да бъде забелязана.