Човечеството произвежда бира още от античността, но най-старата пивоварна, която все още съществува, е построена през 11 век. 

Weihenstephan е основана във Фрайзинг, Германия през 1040 г. и се счита за най-старата пивоварна в света. Но всъщност историята на производството на бира в този регион датира от още по-отдавна. 

Как започва всичко? 

Сградата, на мястото на която днес се намира баварската пивоварна, е построена през 725 г. като бенедиктински манастир на хълма Нарберг. Франкският епископ Свети Корбиниан построил манастир и училище заедно с дванадесет негови последователи. 

Подобно на много други манастири в Европа, бенедиктинските монаси започнали да варят бира в сградата, която предлагали на посетителите. Освен това, поради факта, че съдържа повече хранителни вещества отколкото водата, бирата се смятала за перфектния заместител на храненето за постещите монаси.

Само няколко десетилетия след създаването на манастира монасите започнали да отглеждат свой собствен хмел, който се използвал в процеса на варене. Това е едно от най-ранните доказателства за използването на хмел в производството на бира. В ранното Средновековие той не е бил сред основните съставки, използвани от пивоварите. 

Тъй като на територията на манастира вече имало градина с див хмел, се смята, че монасите са го използвали експериментално, за да добавят допълнителен вкус и хранителни вещества към своята бира. Очевидно изборът им се е оказал удачен. 

За съжаление, монасите претърпяват и някои трудности. През 955 г. Унгария нахлува в региона и унищожава манастира. Реконструкцията му отнема много години и почти век по-късно, през 1040 г., манастирът се превръща в официална пивоварна. Абат Арнолд, който управлява манастира по това време, получава лиценз от град Фрайзинг да продава бира на местната общност. 

Как се развива пивоварството във Вайенщефан от Средновековието до наши дни? 

В продължение на 400 години след получаването на лиценза пивоварната е била унищожавана над десет пъти. Манастирът преживява четири пожара, три епидемии, многобройни периоди на глад и дори едно земетресение, но нито едно от тези бедствия не успява да сломи духа на монасите. Те възстановяват манастирската пивоварна всеки път, когато тя бива разрушена. 

Заедно с ремонта на сградата, те подобряват и технологиите, използвани в производството.  

След 15-и век манастирската пивоварна във Вайенщефан започва да процъфтява и продава бира, както в общността, така и в по-далечни земи. През 16-и век рецептата за варене се променя, след като херцог Вилхелм от Бавария издава нов регламент, наречен Баварски закон за чистотата. Той изисква от пивоварите да варят бира само с три съставки - вода, хмел и ечемик. Това гарантирало безопасността на потребителите и качеството на бирата, тъй като някои пивовари по това време използвали и допълнителни съставки, които често били вредни или дори смъртоносни.

През 1803 г. манастирската пивоварна става собственост на баварската държава, но монасите продължават да ръководят процеса на самото производство. Те обучават и следващото поколение светски пивовари, които са натоварени със задачата да наследят вековната традиция.

През 1852 г. Weihenstephan привлича екип баварски студенти от Централното селскостопанско училище, което по това време се премества във Фрайзинг. Те научават занаята от някои от най-опитните пивовари в страната и предават това знание на пристигащите студенти по пивоварство. До началото на 20-ти век училището се превръща в академия в рамките на Техническия университет в Мюнхен.

Тази програма бързо превръща Вайенщефан в световна столица на пивоварството, разполагаща с най-напредналите технологии. 

Славата на баварската държавна пивоварна е валидна и днес. Тя все още е един от най-модерните и елитни центрове за обучение по пивоварство в света. Въпреки че е най-старата пивоварна в света, Weihenstephan разполага с някои от най-модерните технологии за варене на бира и продължава стриктно да спазва изискванията за чистите съставки.