Тези приличащи на камъни куполи, скътани в националния парк Джошуа Три в Калифорния, изглеждат сякаш са от Марс, а „извънземният“ имот, известен като Bonita Domes, бе обявен наскоро за продажба с цена от 2.1 млн. долара.

Настоящият собственик Джефри Уайс купува къщата през октомври 2020 г. за 808 500 долара, но сега я е обявил за продажба.

Средната продажна цена на къщите в Джошуа Три е 440 000 долара, според данни на имотната платформа Realtor.com. В момента в района се продават над 180 еднофамилни къщи, като цените варират от 119 999 до 18 млн. долара. Bonita Domes е третият най-скъп имот в района.

Куполите са изградени от жена на име Лиза Стар в период от седем години.

Airbnb

За построяването им е използвана основно изкопана от мястото земя, посочва на своя уебсайт Стар, която изработва тъпани и е духовен лечител.

Тя изгражда куполите въз основа на дизайн на Надер Халил, иранско-американски архитект, който умира през 2008 г.

Халил е пионер в SuperAdobe архитектурата, строителен метод, при който чували с влажна земя се редят и закрепят с бодлива тел, така че да се формира устойчива структура.

През 1991 г. Халил основава Калифорнийския институт за земна архитектира, организация с нестопанска цел, която изследва и развива устойчиви строителни дизайни. 

Той разработва строителната система SuperAdobe интегрирайки "традиционната земна архитектура със съвременните изисквания за безопасност," според уебсайта на института.

Airbnb

През 80-те години на миналия век НАСА възлага на Халил да проектира жилища за Луната и космоса, а резултатът бил най-стабилният от всички архитектурни елементи – куполът, като архитектът също така намира местни материали, които да изолират и защитават.

Вдъхновена от работата на Халил, Стар решава да използва този строителен метод, за да построи свое собствено жилище.

Тя успява да завърши своя дом през 2014 г. и живее там в продължение на шест години до 2020 г.

Нетрадиционната къща с площ от близо 125 кв. м. се състои от три купола – основно жилище с пет спални, баня и коктейлен бар. Имотът разполага и със собствен храм за медитация.

Airbnb

През 2021 г. новият собственик Уайс добавя басейн и облагородява пространството около къщата, а огнището и кухнята на открито са по-удобни за ползване след залез слънце. 

Airbnb

Имотът представлява добра инвестиционна възможност, а едно от приложенията му е за организиране на събития, като сватби и партита.

Въпреки че в момента къщата се продава, тя може да бъде наемана и краткосрочно, като цените в Airbnb започват от 780 долара за нощувка.