След като набраха популярност в света на изкуството, незаменимите токени (NFT) се сблъскват със сериозни законови пречки. 

В съдебно дело в Манхатън наскоро бяха тествани NFT-тата и ограниченията на законите върху интелектуалната собственост, като в крайна сметка съдът реши, че творецът Мейсън Ротшилд, който създава и продава незаменими токени с легендарната дамската чанта Birkin, трябва да плати 133 000 долара обезщетение на луксозната марка Hermès.

Според публикация на Wall Street Journal, това е едно от първите дела, в които се пресичат интересите на създателите на NFT-та, законът за интелектуалната собственост и защитата на свободата на словото в изкуството.

От Hermès съдят Ротшилд заради над 100 изображения, които той нарича MetaBirkins. На NFT-тата са изобразени дамските чанти със същата форма и стил както луксозните аксесоари. От Hermès твърдяха, че изображенията нарушават търговската им марка. 

По време на съдебното дело обаче адвокатите на Ротшилд застъпиха тезата, че правата върху търговската марка не се прилагат в този случай, защото NFT-тата са защитена творба на изкуството.

Крайният изход от делото вероятно ще увеличи усилията на компаниите да защитят интелектуалната си собственост от това да се търгува на пазари за виртуални артикули. Ако Ротшилд бе спечелил, това можеше да доведе до сериозни правни сътресения, но победата на Hermès означава, че настоящата доктрина за интелектуалната собственост ще остане непроменена.

Това не е единственото подобно съдебно дело. Други компании, в това число Nike и Miramax, също заведоха дела с мотива, че създатели на NFT-та нарушават техните търговски марки и авторски права.