Въпреки колебаещите се цени, т. нар. непрехвърляеми токени (NFT), или "единствени по рода си" дигитални артефакти, са все още популярни, а артикули, вариращи от видеа през съобщения в Twitter до картини, се продават като дигитални предмети на изкуството.

Сега Web3 и метавселената навлизат в нова сфера – недвижимите имоти.

NFT на дом от реалния свят беше продаден за 175 000 долара през уикенда в Колумбия, Южна Каролина.

Къщата има три спални и наскоро е била реновирана, като разполага още с трапезария с кухня и вътрешен двор. Основната спалня пък има дрешник като отделна стая.

Имотът, който се отдава под наем, е бил продаден в платформата Roofstock onChain чрез прехвърлянето на нейната самоличност на етериум адрес, собственост на купувача на къщата Адам Слипакоф, информира Unusual Whales.

Как действа NFT собствеността на имот?

Компанията с ограничена отговорност, което иска да продаде дома, създава NFT, в което са кодирани данните на имота, като Home onChain и който всъщност представлява собствеността върху имота.

Който закупи това NFT, се сдобива и със собствеността върху имота. Въпреки че покупката е дигиална, собствеността е много реална - който притежава NFT-то, той притежава и дома в реалния свят.

Тази историческа сделка слага началото на това, което би могло да се превърне в бъдещето на имотните NFT-та, с което евентуално да бъде отворена вратата за превръщане на покупките с криптовалути на недвижими имоти във важен източник на финансиране.