Да поръчате онлайн дизейнерско кожено яке, а да получите блуза? Възможно ли е това да се случи?

Сценарият е напълно реалистичен, отговарят от онлайн платформата „Ние, потребителите“, особено когато електронният магазин предлага само 5-6 артикула, напълно липсва информация за търговеца, правилата за продажбите и правата на клиентите.

За връзка е посочен само имейл от безплатната платформа hotmail.com, чрез който на практика не може да се осъществи никаква комуникация, а доставката е с наложен платеж, без опция „преглед и тест“. 

Точно такъв е случаят с онлайн магазина https://www.xaensil.com/, за който от „Ние, потребителите“ получават сигнал от журналиста Лияна Панделиева.

Тя попада на „реклама за продажба на кожени якета на EA7 на изгодните 100 лв. за парче“, като уточнява, че ЕА7 не правят кожени изделия, а само спортни, включително ски екипировка.

Споделя историята във Facebook профила си, защото й прави впечатление, че много хора имат намерение да поръчат, а когато оставя коментар, че са измамници, е блокирана. Два дни след поста нейн последовател съобщава, че е получил блуза, вместо яке.

Друг потребител коментира, че измамниците са много и дава още един пример със сайт на адрес: https://www.asulnks.com/, който пък е на полубългарски език, имейлът е email@exaple.com, а телефонът: 18888888888.

Как попадате в капана?

Любителите на онлайн пазаруването често търсят артикули по ключови думи, като категории стоки, брандове, отстъпки и пр., или пък попадат на спонсорирани постове в социалните мрежи или на банер реклами в интернет, най-често след като вече са били „профилирани“.

Така откриват различни оферти, често с фантастични отстъпки и в непознати за тях е-магазини или платформи. Ако не обърнат внимание, че снимките са преобладаващото съдържание в сайта и няма почти никакъв текст, лесно могат да станат жертва на измамата.

Как да не падате в клопките на онлайн измамници?

Преди да поръчате, потърсете информация за търговеца – име, физически адрес и телефон. При липса на такива директно се откажете от покупка.

Проверете общите условия и правилата, при които се извършват продажбите, както и данните за правата на клиентите – например право на отказ в 14-дневен срок и на рекламация до две години от покупката.

Вижте кога е създаден магазинът – ако е отскоро и се отличава с описаните по-горе дефицити, много вероятно е да сте попаднали на измамник.

Съмнително ниските цени или големите отстъпки, особено за маркови и дизайнерски стоки, са знак, че нещо не е наред.

Предпочитайте онлайн магазините, които предлагат „преглед и тест“, и винаги ползвайте тази опция.

Не пропускайте да потърсите отзиви от други потребители, които са пазарували от магазина, но имайте предвид, че може да са фалшиви.