През четвъртото тримесечие на 2022 г. компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc е намалила значително дела си в тайванския производител на чипове TSMC, както и в някои банки, докато в същото време е увеличила инвестицията си в акции на Apple Inc.

Berkshire е намалила позицията си в Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) с 86.2% - до 8.29 млн. американски депозитарни разписки, според уведомление до регулаторните органи.

Това се случва приблизително три месеца, след като Berkshire обяви, че е придобила акции на TSMC за над 4.1 млрд. долара, което оскъпи книжата на най-големия производител на чипове в света.

Депозитарните разписки на TSMC поевтиняха с 4% в следборсовата търговия в САЩ вчера. В Тайван акциите стартираха днешната сесия с понижение от 3.3%.

Депозитарните разписки на TSMC отчитаха близо 32% ръст в цената от началото на годината, като приключиха вчерашната сесия на 97.96 долара за брой.

"Berkshire е регистрирала малка печалба от TSMC," казва анализаторът Кати Сайфърт. По нейни изчисления Berkshire е купила на цена от около 68.5 долара и е продала на 74.5 долара.

Рядкост е обаче, ако не и прецедент, Berkshire толкова бързо да намалява мултимилиарда инвестиция в акциите на дадена компания. През първото тримесечие на 2022 г. Berkshire продаде почти целия си дял на стойност 8.3 млрд. долара във Verizon Communications Inc, който натрупа в края на 2020 г.

Миналия месец TSMC обяви, че приходите ѝ през първото тримесечие вероятно ще паднат с 5% заради намаляващото потребителско търсене на електроника. Ръководители на TSMC заявиха, че не очакват пазарните условия да се подобрят до второто полугодие.

Освен в TSMC, Бъфет също така е продал 91.4% от акциите на своята компания в US Bancorp, намалявайки дела ѝ до 6.7 млн. акции. Делът на Berkshire в BNY Mellon също е намален с близо 60% - до 25.1 млн. акции.

Ограничаването на дяловете в двете финансови институции е на стойност около 5.5 млрд. долара. Компанията на Бъфет също така притежава акции на Citigroup Inc, Bank of America и Jefferies.

През последното тримесечие на 2022 г. Berkshire е ограничила своите позиции и в някои други щатски компании, в това число Chevron, Activision Blizzard и Kroger.

Microsoft Corp в момента се опитва да финализира придобиването на Activision Blizzard, след като срещна опозиция от страна на антимонополните органи в ЕС.

Сред новите покупки на Berkshire през четвъртото тримесечие са акции на Apple, която Бъфет счита повече за компания за потребителски стоки. Berkshire е придобила още 20.8 млн. акции на Apple на стойност 3.2 млрд. долара, увеличавайки дела си до 5.8%.

Книжата на технологичния гигант поскъпват с близо 18% от началото на годината.

Berkshire също така разкри, че притежава дял на стойност 84 млн. долара в компанията за строителни материали Louisiana-Pacific Corp.