Въпреки че акциите на Tesla Inc. поевтиняха значително през 2022 г., в края на годината милиардерът инвеститор Джордж Сорос изглежда е намерил нещо, което да харесва в производителя на електромобили и в акциите на други компании, чиято цена падна.

Неговият инвестиционен фонд Soros Fund Management е придобил 242 399 акции на Tesla през четвъртото тримесечие, увеличавайки притежаваните книжа на компанията с 270% до 332 046 акции. Акциите на Tesla поевтиняха с над 1% до 194.64 долара за брой във вчерашната борсова сесия.

Предприетият от Сорос ход идва на фона на разочарованието на някои анализатори от главния изпълнителен директор Илон Мъск след придобиването от негова страна на Twitter през октомври.

Мнозина на Уолстрийт счетоха, че сделката отвлича вниманието му от управлението на Tesla, която е изправена пред сериозни въпроси по отношение на конкуренцията.

Tesla и Мъск влияят над ходовете на Сорос и по други начини. През миналото тримесечие фондът е закупил и 500 000 акции в борсово търгувания фонд на Кати Ууд Ark Innovation, в чийто портфейл най-голям дял има Tesla и чиято стойност също се понижи през 2022 г.

Регулаторните документи също така показват, че докато Мъск се подготвяше да поеме управлението в Twitter, Сорос е излязъл от тази своя позиция през четвъртото тримесечие.

В същия период той е закрил и позицията си в Zoom Video Communications Inc., която преживя бум по време на пандемията.

В същото време, Сорос е купил акции на компании, които поевтиняха.

Фондът се е сдобил с над 83 млн. акции в производители на велоергометри Peloton Interactive Inc. увеличавайки с близо 370% дела на своя фонд в компанията, която също имаше успешен период по време на пандемията, когато хората спортуваха у дома.

Сорос също така е придобил дял в изпитващата затруднения компания за покупко-продажба на автомобили втора употреба Carvana Co., както и дял в компанията за споделени пътувания Lyft Inc.

Акциите на Lyft поевтиняха значително през миналата седмица след отчета на компанията. Сорос също така е увеличил дела на своя фонд в Uber Technologies Inc.

В края на миналата година Сорос е засилил инвестициите си и в сферата на криптовалутите, след като избягващи риска инвеститори се оттеглиха от сектора.

Фондът е придобил нов дял в размер на близо 40 млн. акции в Marathon Digital Holdings, както и 17.2 млн. акции на Block Inc. Сорос също така е закупил по-малък дял в благосклонната към криптовалутите банка Silvergate Capital Corp и е увеличил дела си в MicroStrategy Inc. 

Регулаторните документи също така разкриват нови дялове в големи финансови компании, като Capital One Financial Corp., Citigroup Inc. и Discover Financial Services.

В автомобилния сектор Soros Fund Management е увеличил дела си във Ford Motor Co. с 6.4% до 83 млн. акции. Фондът също така е придобил 500 000 акции на General Motors Co. 

В края на миналата година инвестиционният фонд на милиардера е увеличил и дела си в Etsy Inc., и в медийния гигант Walt Disney Co.