Карлос Слим, който е десетият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg, в момента търси купувач за имението си в Ню Йорк срещу 80 млн. долара.

Най-богатият мексиканец, чието лично състояние се оценява на 83.4 млрд. долара, първоначално обявява имота за продажба през май 2015 г. - преди да го изтегли от пазара в началото на 2016 г. Слим купува жилището през 2010 г. за 44 млн. долара.

Имотът, който се намира на Пето авеню и е известен като къщата на Бенджамин Н. Дюк, е построен по време на „Позлатената епоха“ и е един от последните останали частни имоти на тази улица с лице към Сентрал парк.

Compass.com

Строителството му започва през 1899 г., според New York Times, а дизайнът е в ренесансов стил.

Имението на седем нива разполага с осем спални и 10 бани, свързани с голямо стълбище. Горните етажи на сградата, до които се стига по отделно стълбище, осигуряват достъп до тераса и до покрива с пряк изглед към Сентрал парк и Музея на изкуството „Метрополитън“.

Pixabay.com

В продължение на повече от 100 години сградата е използвана като частен жилищен имот, но може да бъде превърната в галерия, магазин, музей или седалище на фондация, посoчват от имотната агенция Compass.

Поради историческото значение на дома, той е обявен за забележителност на Ню Йорк през 1974 г. и е включен в Националния регистър на историческите места на САЩ през 1989 г.

По данни на The Real Deal, ако имотът бъде продаден на обявената цена от 80 млн. долара, това ще бъде най-голямата сделка за градска къща в Ню Йорк.