Най-новият патент на Apple засилва очакванията, че производителят на iPhone може би ще пусне сгъваемо устройство.

Патентът, с който компанията се е сдобила по-рано през седмицата, описва технология, която би позволила на потребителите да докосват множество части на устройство за изпълнение на различни функции, а не самo на екрана.

Например, потребителят би могъл да докосне устройството отстрани, за да контролира камерата, според патента. От Apple описват това като “виртуален бутон за затвора.”

Потребителят също така би могъл да плъзга пръста си нагоре или надолу по страничния край на устройството, за да контролира силата на звука. Една от снимките, включени в патента, е скица на сгъваем телефон или таблет, с екран, който обгръща цялото устройство.

Apple все още няма сгъваемо устройство на пазара, за разлика от конкуренти, като Samsung. Сгъваемите смартфони позволяват на потребителите да сгъват устройството, за да го затворят и след това да го отворят, така че да използват по-голям екран.

Редица прогнози на анализатори, а сега и този патент, обаче засилват очакванията, че щатският технологичен гигант може би ще пусне сгъваемо устройство на пазара в не толкова далечното бъдеще.

Анализатори на UBS твърдят, че патентът “може би е индикация, че пускането на сгъваемо устройство е възможност, но не и тази година.” Според тях, сгъваемият смартфон „може да представлява допълнителна възможност за бъдещите модели iPhone“.

Въпреки това сгъваемите устройства все още са малка част от целия пазар и съставляват едва 1.1% от общия брой доставени смартфони през 2022 г., според данни на IDC.

От Apple обикновено не прибързват с нови тенденции на пазара и изчакват да видят как ще се развият нещата. Различни компании, от Samsung до китайската Oppo, пуснаха сгъваеми устройства, но те все още са прохождащ сегмент от пазара.

През последните няколко месеца анализатори прогнозираха, че Apple може би работи по някакъв вид сгъваемо устройство и това най-вероятно няма да е iPhone.

От компанията за пазарни проучвания CCS Insight прогнозираха през миналата година, че Apple ще представи iPad със сгъваем екран през 2024 г.

Видният анализатор на Apple Минг-Чи Куо също заяви тази година, че очаква компанията да представи сгъваем таблет iPad през 2024 г.