Apple може да пусне лаптоп MacBook Pro с тъчскрийн още през 2025 г., информира Bloomberg.

Екипи в компанията работят по проекта, а първият дизайн ще включва тракпад, клавиатура и тъчскрийн, според публикацията.

Този ход, ако бъде реализиран, ще представлява значителен завой за Apple, която от години твърди, че лаптопите с тъчскрийн са по-лоши в ергономично отношение, въпреки че конкурентни лаптопи с операционна система Windows вече разполагат със сензорни екрани като стандартна функционалност.

“Наистина смятаме, че в ергономично отношение при използването на Mac ръцете ви си почиват на някаква повърхност и че вдигането на ръката, за да натиснете нещо на екрана, е доста изморително,” заяви през 2018 г. Крейг Федериги - вицепрезидент, отговарящ за софтуера в Apple, допълвайки, че “не е почитател на тъчскрийна” в персоналните компютри.

След като беше запитан дали Apple ще пусне лаптоп с тъчскрийн, той отговори: “Кой може да каже?”

Mac бизнесът на Apple обаче няма нужда от „инжекция“. Продажбите на Mac скочиха, след като Apple замени процесорите Intel в повечето си компютри със свои собствени.

Промяната подобри живота на батерията и намали прегряването. Apple е генерирала 40.1 млрд. долара приходи от продажбите на Mac през финансовата 2022 г., което е с 14% повече от 2021 г.

Въвеждането на тъчскрийн за Mac би изисквало значителни софтуерни промени. Устройствата iPhone и iPads на Apple използват операционна система, проектирана за тъчскрийн, докато macOS в момента може да бъде контролирана с мишка и клавиатура.