Най-старата и най-пълна еврейска Библия ще бъде изложена в Лондон през следващата седмица, а след това ще бъде предложена на търг през май, на който цената ѝ може да достигне 50 млн. долара, обявиха от аукционна къща Sotheby's.

Ако 1 000-годишната свещена книга се продаде за сума, доближаваща се до предварителната оценка, „Кодексът на Сасун“ ще се превърне в най-скъпия исторически документ, продаван някога на търг, поясняват от Sotheby's.

В момента рекордът е притежание на милиардера инвеститор Кенет Грифин, който през 2021 г. плати 43.2 млн. долара на търг на Sotheby's за копие от първото издание на Конституцията на САЩ.

Библията е наричана още „Кодексът на Сасун“ - на името на предишния собственик Дейвид Солом Сасун, който я купува през 1929 г. и успява да събере една от най-значимите колекции на юдейски и еврейски ръкописи през 20-и век.

Документът предлага важна връзка между еврейската устна традиция и съвременната еврейска Библия.

Едва наскоро настоящият собственик - колекционерът Джаки Сафра, датира Кодекса на Сасун, потвърждавайки, че е по-стар от Кодекса на Алепо и Ленинградския кодекс - две други значими ранни еврейски Библии, казват от Sotheby's.

Според аукционната къща, Кодексът на Сасун датира от края на 9-и или началото на 10-и век - както на научна, така и на палеографска основа, като съдържа почти цялата Библия.

Най-старите копия на библейски текстове, откривани някога, са Кумранските ръкописи, или Ръкописите от Мъртво море, открити в пещера през 1947 г.

През следващата седмица кодексът, или ръкописът под формата на книга, ще бъде изложен за първи път публично в Sotheby’s Лондон, а след това ще бъде показан още в Тел Авив, Далас, Лос Анджелис и най-накрая в Ню Йорк през май.