Хонконгският милиардер Джоузеф Лау е продал десетки луксозни чанти, най-вече от марката Hermes, за 25.2 млн. хонконгски долара (3.2 млн. долара) на търг на аукционната къща Sotheby’s.

Събитието, представено като първа част от “Визионерската колекция на Джоузеф Лау,” бе най-големият търг на дамски чанти от един собственик в Азия. Част от набраните приходи ще бъде дарена за благотворителност, обявиха от аукционната къща.

Търгът включва продажбата на 76 чанти Hermes и една Chanel. Сред продадените луксозни аксесоари са шест чанти Birkin, инкрустирани с диаманти и изключително рядка чанта от модела Kelly. Най-скъпо продадената чанта е модел Birkin от крокодилска кожа с 18-каратово бяло злато и диаманти. Тя е закупена за 1.52 млн. хонконгски долара (193 640 долара), според уебсайта на Sotheby’s. 

Лау е закупил над 1 500 чанти Hermes за подаръци, а неговото семейство все още притежава над 1 000 от тях, е заявил представител на бизнесмена, позовавайки се на хора, близки до семейството.

В света на търговете бившият председател на хонконгската строителна компания Chinese Estates Holdings Ltd. е добре познат колекционер и продавач. 71-годишният Лау купува на дъщеря си 12-каратов син диамант за близо 52 млн. длара през 2015 г., което е рекорд по онова време. Той също така притежава известни картини, които планира да изложи в своя галерия в Лондон.

Лау е продал части от свои колекции най-малко за 177 млн. долара от началото на 2020 г., в това число картина на Дейвид Хокни, китайски антики и вино, според данни на Bloomberg.

Състоянието му се оценява на 6 млрд. долара, като намалява с 2 млрд. долара от втората половина на 2021 г., според индекса на милиардерите на Bloomberg. Богатството на семейството на Лау се дължи най-вече на това, че притежава търговски имоти, както и дял в Chinese Estates. Спадът в богатството е в резултат на продължителната имотна криза в континентален Китай и на по-ниските имотни оценки в Хонконг.

Лау бе осъден за подкуп и пране на пари в Макао през 2014 г., но засега избягва затвора, тъй като Макао и Хонконг нямат споразумение за екстрадиция.