Биткойнът поскъпваше с 11% - до 24 655 долара по-рано днес, докато етерът се оскъпи с над 8%, до 1 684 долара, според данни на CoinDesk.

Стойността на целия пазар на криптовалути се повиши с над 84.8 млрд. долара за последните 24 часа.

Има ”все повече признаци, че пазарът е формирал дъно през ноември и настроенията вече са положителни,” казва пред CNBC Виджей Аяр - вицепрезидент, отговарящ за корпоративното развитие в крипто борсата Luno.

“Набираме инерция в момента и всякакви лоши новини биват пренебрегвани, което са типични знаци за това, че пазарът смята, че най-лошото е отминало.”

Пазарите на криптовалути бяха изправени на нокти по-рано през седмицата след засилването на регулаторния контрол от страна на щатските власти спрямо дигиталните валути.

Цената на биткойна днес беше на най-високото си ниво от средата на август 2022 г. Миналата година от стойността на пазара на криптовалути бяха изтрити близо 1.4 трлн. долара след поредица фалити на компании, в това число и на криптоборсата FTX.

Повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, което има за цел да понижи инфлацията, се отразява и на пазарите на криптовалути.

Биткойнът също така е в тясна корелация с пазарите на акции и по-конкретно с технологичния индекс Nasdaq, който нараства с около 16% от началото на годината, докато повишението в цената на биткойна е от 49%.