Пазарите на дигитални валути са изправени на нокти след поредица от агресивни регулаторни действия от страна на щатските власти в последните няколко дни.

Биткойнът поскъпва с 1.8% до 22 117 долара за последното денонощие, според данни на CoinMarketCap.

Инвеститорите анализират редица сериозни регулаторни действия от страна на САЩ, тъй като властите се опитват да наложат ограничения на свободната някога индустрия на криптовалутите.

В понеделник службата по финансови услуги на щата Ню Йорк разпореди на Paxos да спре да копае нови токени от стейбълкойна Binance USD (BUSD). Стейбълкойнът е вид дигитална валута, чиято стойност е обвързана с актив от реалния свят. Стойността на BUSD е обвързана с 1 към 1 с тази на щатския долар. Paxos емитира BUSD, която е третата най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, чиято стойност е обвързана с долара.

Стабилните валути, често са обезпечени с резервни активи от реалния свят, като облигации или кеш. Те се използват за заемането на позиции при криптовалутите и за излизането от тях, като по този начин на трейдърите не им се налага да конвертират средства отново обратно във фиатни пари.

BUSD остана относително стабилна и близо до стойността от 1 долара, след разпореждането на нюйоркския регулаторен орган. От Paxos обявиха, че BUSD ще продължи да може да се изкупува поне до февруари 2024 г. Хорате ще могат да изкупуват средства в щатски долари или да конвертират BUSD в стабилната валута на Paxos, която носи името Pax Dollar (USDP).

Paxos е била уведомена от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), че е трябвало да регистрира токена съгласно федералния закон за ценните книжа.

Пазарите очакват да видят какви ще са обвиненията на SEC срещу Paxos и дали това би могло да има усложнения и за други стейбълкойни, като USD Coin (USDC) и tether (USDT).

Миналата седмица криптоборсата Kraken постигна споразумение със SEC във връзка с обвиненията, че е продавала нерегистрирани цени книжа.

Регулаторните действия на САЩ се засилиха срещу части от криптоиндустрията, след една бурна година, в която от пазарната капитализация на пазара бяха изтрити близо 1.4 трлн. долара и в която имаше фалити, неуспешни проекти и компании, като върхът на всичко бе фалитът на борсата FTX.

Според Виджей Аяр, вицепрезидент, отговарящ за корпоративното развитие в криптоборсата Luno, може и да няма голям срив в цените на криптовалутите след сериозните разпродажби от миналата година.

“Пазарът изглежда приема новината доста добре и нагласите остават предпазливо оптимистични, предвид факта, че може и да сме видели по-голяма част от разпродажбите през последната година,” казва Аяр пред CNBC.

Инвеститорите изчакват за да видят какво ще последва на регулаторния фронт.

“Пазарите може да консолидират известно време и да изчакат да видят дали ще има последващи събития в регулаторно отношение.”