Български компании са реализирали рекорден износ на стойност 101 млн. лв. в европейската мрежа на Lidl през 2022 г.

До пазарите на 28 европейски държави са достигнали над 160 различни продукта на 40 родни фирми партньорството с Лидл България, съобщават от компанията.

„В изпълнената с предизвикателства за всички ни 2022 г. отбелязахме забележителен ръст от над 56% в експортния оборот на българските ни партньори. За нас този успех е заслужен комплимент както за българските компании, така и за нашия екип.

Съвместната ни работа е основана на доверие и професионализъм, в резултат на които всяка година отбелязваме устойчив ръст“, посочва Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Основният модел, чрез който български фирми изнасят в европейската търговска мрежа на Lidl, е чрез собствените марки на веригата, които вече са познати на другите пазари.

Така българският производител получава достъп до добре разработен пазар, без да се налага да инвестира в допълнителни маркетингови разходи за популяризиране на марката.

От Лидл България посочват и един от най-добрите примери на това успешно партньорство - българската компания MJ Daries, която за година е утроила експортния си оборот.

През 2021 г. фирмата изнася един продукт – сирене за грил за Ирландия и Великобритания, а през 2022 г. в асортимента от собствени марки на Lidl влизат техни продукти, като каймак, лабне, сирене Бурманлъ и сирене Тел за ориенталските седмици в 9 държави.

Отскоро се предлага и овче сирене производство на компанията в Полша и Финландия.

СуиKo ЕООД е друга българска компания, успяла за една година да увеличи експортния си оборот близо девет пъти до над 2.5 млн. лв. Фирмата изнася основни храни, като ориз, боб и леща, в Сърбия и Румъния.

Успешен износ реализира и производителят на малини Старт 2005 ЕООД. Компанията стартира експорта си в мрежата на Lidl през 2021 г. с еднократна акция, а през 2022 г. вече изнася малини в Румъния за почти 260 хил. лв.

За календарната 2022 г. водещ като оборот е огромният румънски пазар с 32.24% от целия износ. Сред топ 5 държавите се нареждат още Германия, където износът достига 18.6 млн. лв., Гърция с 18 млн. лв., Унгария с над 11 млн. лв. оборот и Сърбия с 6.6 млн. лв. реализиран оборот за 2022 г.