Майкъл Джордан е смятан за един от най-великите баскетболисти на всички времена. Днес Въздушният, както го наричат мнозина, навършва 61 години.

Ето няколко факта за бившата звезда на Чикаго Булс и бивш собственик на Шарлът Хорнетс.

След оттеглянето си от баскетбола през 2003 г. Джордан прави успешна кариера в бизнеса, като собственик на Шарлът. Състоянието му днес се оценява на 3 млрд. долара, а част от парите той ползва за благотворителни цели.

По данни от началото на месеца, Джордан е спечелил над 256 млн. долара от Nike през 2022 г. Това е доста повече от 93.7 млн. долара, които той получава по време на баскетболната си кариера.

Как Джордан харчи парите си в последните години? Какви са новите му бизнес начинания?

Бизнес

Легендарният баскетболист притежава няколко ресторанта, сред които 1000 North във Флорида, Michael Jordan's Steakhouse в Кънектикът, Вашингтон и Чикаго, а също и Michael Jordan's Restaurant в Чикаго.

Както много други знаменитости, през 2019 г. основа и свой текила бранд - Cincoro. Джордан притежава и представителство на Nissan в Дъръм, Северна Каролина.

През март 2021 г. бившият баскетболист беше част от инвестиционен рунд на стойност 305 млн. долара в Dapper Labs. Стартъп компанията развива платформата за продажба на спортни карти Top Shot.

Бетинг компанията DraftKings пък му предостави дял за сметка на ролята му на консултант. След новината акциите й поскъпнаха с 12%.

Макар и да не се състезава от 20 г., Джордан все още има договори с част от спонсорите си – Gatorade, Hanes и Upper Deck. Той има и няколко инвестиции в технологични стартъпи, както и отбор от Nasqar. 

В края на миналата година стана явно, че Джордан се е съгласил да продаде голяма част от своя дял в Шарлът, при оценка на тима от 3 млрд. долара. 

Свободно време

Любовта му към голфа е толкова голяма, че дори има собствено игрище във Флорида, носещо името Grove XXIII. Играещите с него голфъри могат да се възползват от услугите на дрон, който им носи бира и други разхладителни напитки.

Джордан разполага с частен самолет. Номерът му е съчетания от номера, с който играе (23), както и титлите, които е спечелил (6).През 2012 г. той харчи 12.8 млн. долара, за да построи къщата на мечтите си във Флорида. Въздушният има и имот в Шарлът, който купува за 2.8 млн. долара.

От 10 г. обаче той все не успява да продаде имението си в Чикаго. Днес цената му е намалена на 14.9 млн. долара спрямо 29 млн. долара преди десетилетие.

Голяма част от парите си Джордан дарява за благотворителност. Той е подкрепял инициативи за откриване на клиники, помагал е на пострадали от урагани, но най-много средства отделя за помощ на деца в неравностойно положение.

Личен живот

След 17 г. брак, той се разделя с първата си съпруга Хуанита, от която има три деца. Жени се през 2013 г. за Ивет Пиетро, от която има близначки.