TikTok заяви, че планира да построи два нови центъра за данни в Европа.

Приложението за споделяне на видеа, което е собственост на китайската компания ByteDance, иска да предостави достатъчно гаранции за сигурността на данните на потребителите в Европа и САЩ, пише The Wall Street Journal. 

TikTok има 125 милиона активни потребители месечно в Европейския съюз. Като част от новия Закон за цифровите услуги на ЕС, блокът задължава онлайн платформите да докладват общия брой на своите потребители. 

Най-големите компании, които имат потребителска база от над 45 милиона души, трябва да отговарят на допълнителни изисквания, за да намалят риска от потенциални вреди и атаки на техните платформи.

TikTok заяви, че има 150 милиона потребители в цяла Европа, включително и от страните извън ЕС, като Обединеното кралство и Швейцария.

Компанията се опитва да предотврати ситуацията, пред която е изправена в САЩ и да вземе превантивни мерки в Европа.

Американският Конгрес обмисляше забрана на приложението заради опасенията, че базираната в Пекин ByteDance може да шпионира или да влияе върху потребителите от името на китайските власти.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу посети Брюксел миналия месец и изтъкна пред лидерите на ЕС, че ръководството на компанията ще направи повече от минималните изисквания на закона, за да се съобрази с новите правила на ЕС.

TikTok нееднократно гарантира, че няма да действа от името на китайските власти.

Компанията е изправена пред заплахата от ограничения, подобни на тези, които се прилагат в САЩ, където някои щати вече ограничиха използването на устройства, собственост на китайското правителство.

Председателят на комисията по външни работи на парламента на Обединеното кралство директно призова британците да изтрият приложението от телефоните си.

Някои членове на холандския парламент предлагат да се забрани използването на TikTok на устройствата, използвани от държавни служители. 

В петък миналата седмица TikTok обяви, че в допълнение към предварително обявения център за данни в Ирландия, компанията финализира сделка за изграждането на още един в страната.

Освен това ByteDance води преговори за изграждане на трети център за данни в Европа, но засега местоположението му не се разкрива. 

Към момента TikTok съхранява глобалните данни на своите потребители в Сингапур и САЩ, но ще започне да мигрира европейските данни към своите центрове на Стария континент още тази година.