Производителят на видеоигри Riot Games е станал обект на хакерска атака по-рано тази седмица, а извършителите ѝ обявиха, че продават на търг изходния код, използван в някои от най-известните заглавия на компанията, съобщава Techradar.

Студиото, което е автор на една от най-популярните игри в света League of Legends, наскоро потвърди, че е получило бележка за откуп за откраднатия изходен код, но публично обяви, че няма никакво намерение да плаща на хакерите. 

Според електронното издание, те са поискали 10 милиона долара в замяна на откраднатия код. 

По време на пробива, за който се твърди, че е продължил 36 часа, нападателите са успели да получат изходния код за League of Legends, Teamfight Tactics, както и за приложението против измами Packman, което се използва, за да гарантира честната игра онлайн.

Инцидентът принуди Riot да отложи някои от предстоящите обновления на игрите, но от ръководството на компанията заявиха категорично, че не са нанесени никакви допълнителни щети и потребителските данни са изцяло защитени.

След като предложението за откуп е било категорично отхвърлено, киберпрестъпниците са публикували откраднатия код на търг в популярен хакерски форум, твърди още изданието.

Изходният код на LoL и Packman се продава за минимум 1 милион долара, като само за този на Packman минималната сума е 500 000 долара.

Във форума има и прикачен PDF файл, който съдържа извадка от откраднатия изходен код. Автентичността му обаче не може да се потвърди към момента.

Като се има предвид обявената цена, нападателите явно смятат изходния код за ценен.

По-рано беше съобщено, че данните могат да се използват за измами в самата игра, които да позволят на някои играчи да получат предимство по нечестен начин. Дали това е достатъчно, за да оправдае цена от 1 милион долара, не е ясно. 

Според електронното издание BleepingComputer, изходният код може да се ползва и за създаване на злонамерен софтуер, който да се инсталира дистанционно на устройствата на играчите. 

 "След атаката ние работим, за да оценим въздействието ѝ и да бъдем готови да внедрим корекции възможно най-бързо, ако е необходимо", съобщиха от Riot Games.