Meta ще предлага платени пакети за Instagram и Facebook, срещу които потребителите ще получават удостоверение за т. нар. "проверен" акаунт.

Цената, която компанията ще иска за услугата, е 11.99 на месец за уеб базираното приложение и 14.99 на месец за мобилното, съобщава The Verge. 

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг обяви, че акаунтът Meta Verified ще предостави на потребителите "значка" за потвърждение, повишена видимост в платформите, приоритетна поддръжка на клиенти и други екстри. 

Разпространението на новата функция започва първо в Австралия и Нова Зеландия тази седмица и ще е налично в още страни съвсем скоро, по думите на Закърбърг.

„Тази седмица започваме да пускаме Meta Verified — абонаментна услуга, която ви позволява да потвърдите акаунта си с официален документ за самоличност, да получите синя значка, да си гарантирате допълнителна защита от представяне срещу акаунти, които твърдят, че сте вие, и да имате директен достъп до поддръжката на услугите за клиенти.

Тази нова функция е за повишаване на автентичността и сигурността в нашите услуги“, написа Закърбърг в публикация в Instagram.

За да се регистрирате в Meta Verified, ще трябва да отговаряте на изискванията за минимална активност, да сте навършили 18 години и да изпратите официален документ за самоличност, който съответства на името и снимката, които имате във Facebook или Instagram.

Новото предложение наподобява опцията Twitter Blue, която Илон Мъск предлага за 8 долара на месец. 

От Meta отбелязват, че няма да правят никакви промени в акаунтите, които са проверени с помощта на предишните изисквания на компанията.

Потребителите, които се регистрират за услугата, ще получат ексклузивни стикери за Stories и Reels, както и по 100 безплатни "звезди" на месец - цифровата валута, която можете да използвате, за да дадете "бакшиш" на създателите на съдържание във Facebook.

Meta обяви, че фирмените акаунти все още няма да могат да кандидатстват за значка Meta Verified и че няма да можете да промените името на потребителския си профил, рождената дата или снимката си, без да преминете отново през процеса на потвърждение.

„В дългосрочен план искаме да изградим предложение за абонамент, което е ценно за всички, включително творци, фирми и нашата общност, като цяло.

Като част от тази визия, ние развиваме значението на сините значки за потвърждение, за да можем да разширим достъпа и повече хора да са сигурни, че акаунтите, с които взаимодействат, са автентични“, се посочва в публикацията на Мета. 

Когато услугата стартира в Австралия и Нова Зеландия тази седмица, тя ще струва 19.99 австралийски долара в мрежата и 24.99 австралийски долара на мобилно устройство, или 23.99 новозеландски долара в мрежата и 29.99 новозеландски долара на мобилно устройство.

По-високата цена за iOS и Android вероятно е начин да се компенсира комисионната, която Apple и Google взимат за покупките в своите платформи.   

Трудно е да се пренебрегнат паралелите между новия абонамент на Meta и програмата Twitter Blue, която Мъск пусна преди месеци. Изглежда обаче, че Meta приема малко по-сериозно автентичността на акаунта, тъй като все още изисква потребителите да представят официални документи за самоличност (каквато беше процедурата за потвърждение в старата версия на Twitter). 

Предполага се, че компанията ще предлага и допълнителни предпазни мерки срещу потенциалните фалшиви акаунти, въпреки че все още не е ясно какви ще са те.