Рисковият капиталист Тим Дрейпър смята, че биткойнът ще поскъпне до 250 000 долара до средата на 2023 г., дори и след лошата година за пазара на криптовалути, белязана от фалити и спад в цените.

Предишната прогноза на Дрейпър беше, че цената на най-популярната криптовалута ще достигне 250 000 долара до края на 2022 г., но в началото на ноември, на технологична конференция в Лисабон, той каза, че прогнозата му ще се материализира до юни 2023 г.

Преди няколко дни Дрейпър потвърди отново позицията си, след като беше попитан за очакванията си за криптопазара след фалита на борсата FTX.

“Удължих прогнозата си с шест месеца. 250 000 долара си остава моето число,” казва Дрейпър пред CNBC.

Биткойнът ще трябва да поскъпне с близо 1 400% от настоящите си нива от около 17 000 долара, за да се сбъдне прогнозата на Дрейпър. Криптовалутата поевтинява с над 60% от началото на годината.

Дигиталните валути са в труден период, след като затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв и верижната реакция от фалити на големи компании, в това число Terra, Celsius и FTX, поставиха цените под сериозен натиск.

Фалитът на FTX също така задълбочи ликвидната криза в индустрията на криптовалутите. Криптоборсата Gemini и криптобанката Genesis са сред компаниите, които се смята, че са засегнати от изпадането на FTX в неплатежоспособност.

Дрейпър, който е основател на Draper Associates, е един от най-известните инвеститори от Силициевата долина. Той прави успешни инвестиции в редица компании, в това число Tesla, Skype и Baidu. 

През 2014 г. Дрейпър купува за 18.7 млн. долара 29 656 биткойна, конфискувани от щатските власти от незаконния онлайн пазар Silk Road. През същата година той прогнозира, че цената на биткойна ще нарасне до 10 000 долара в рамките на три години.

Биткойнът поскъпна до близо 20 000 долара през 2017 г.

Някои други инвестиции на Дрейпър обаче се оказват неуспешни, като една от тях е в стартъп компанията Theranos, чиято основателка Елизабет Холмс беше осъдена на 11 години затвор за измама.

Причината Дрейпър да очаква, че биткойнът ще поскъпне през следващата година, е, че според него има една демографска група с голям нереализиран потенциал в тази сфера - жените.

“Моето предположение е, че тъй като жените контролират 80% от разходите в търговията на дребно, а в момента само 1 на 7 биткойн портфейла е собственост на жени, язовирната стена е на път да се скъса, образно казано,” посочва Дрейпър.

“Търговците на дребно ще спестяват приблизително по 2% на всяка покупка, направена с биткойни вместо с долари,” допълва Дрейпър. “След те осъзнаят, че тези 2% могат да удвоят печалбите им, биткойнът ще започне да се използва повсеместно.”

На противоположния полюс е прогнозата на инвестиционната банка Standard Chartered, чийто анализатори смятат, че биткойнът може да поевтинее със 70% от настоящите си нива до 5 000 долара през 2023 г. 

Според тях, понижението при биткойна ще съвпадне с поскъпване на златото, чиято цена може да скочи с 30% - до 2 250 долара за тройунция.

Наскоро ветеранът инвеститор Марк Мобиус заяви пред CNBC, че цената на биткойна може да падне до 10 000 през следващата година, което представлява понижение от над 40% от настоящите нива.

Съоснователят на Mobius Capital Partners правилно прогнозира понижението до 20 000 долара тази година.

Междувременно, водещият по CNBC Джим Креймър заяви в понеделник, че инвеститорите все още имат време да продадат своите криптовалути.

“Може просто да се упреквате и да си казвате, че е прекалено късно да продавате. Истината е, че никога не е прекалено късно човек да продаде и да закрие ужасна позиция, а вашата позиция е точно такава, ако притежавате от тези така наречени дигитални активи,” каза Креймър. 

Водещият, който предупреждава инвеститорите да не държат спекулативни активи, докато Фед продължава да затяга паричната си политика, изтъкна отново аргумента си, че инвеститорите не трябва да се заблуждават от раздутата пазарна капитализация при някои криптовалути. 

Той също така допълни, че очаква по-маргинални имена, в това число XRP, dogecoin, Cardano и Polygon, до поевтинеят още, вероятно до нула.