Цената на петрола се понижава в сутрешната търговия във вторник, прекъсвайки възстановяването си от последните няколко дни.

Поскъпването на щатския долар натежа върху суровината, тъй като пазарните участници очакват нови сигнали за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

По-късно тази седмица се очаква публикуването на протоколите от февруарското заседание на централната банка, които вероятно ще потвърдят намеренията за нови повишения на лихвените проценти.  

Представителите на Фед наскоро предупредиха, че лихвените проценти в САЩ вероятно ще се повишат повече от очакваното тази година, тъй като данните за инфлацията през януари показаха, че ценовият натиск остава непостоянен.

Очаква се по-високите лихви да натежат силно върху икономическия растеж и да навредят на търсенето на суров петрол тази година.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи, който е предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, също трябва да бъде публикуван тази седмица и се очаква да покаже слаби признаци за забавяне на инфлацията през януари.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с близо процент в сутрешните часове до ниво от 83.33 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол потънаха с 0.8% - до 76.80 долара за барел. 

Поскъпването на щатския долар, който се движи близо до шестседмичен връх спрямо останалите водещи световни валути, също оказа натиск върху цените на петрола. Силният долар прави суровия петрол по-скъп за международните купувачи, което пък се отразява негативно върху търсенето.

Страховете от продължаващата агресивна политика на Фед до голяма степен компенсират оптимизма относно възстановяването на китайското търсене тази година, след като страната смекчи повечето противоепидемични мерки, въведени заради разпространението на COVID-19.

Прогнозите са, че Китай ще увеличи търсенето на суров петрол до рекордни нива тази година, според ОПЕК и Международната агенция по енергетика. 

Последните макроикономически данни обаче показват, че някои от показателите на Поднебесната империя все още не са се възстановили след пандемията.

Въпреки че местните пътувания нараснаха след премахването на мерките срещу COVID-19, към момента те отчитат лек спад спрямо пиковите нива в края на януари.

Очертаващото се пренасищане на доставките в САЩ също натежава върху петролните пазари, особено след като администрацията на Байдън наскоро очерта плановете си за продажба на 26 милиона барела суров петрол от стратегическия петролен резерв.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ нарастват в седем поредни седмици, което засилва перспективата за свръхпредлагане в най-големия потребител на петрол в света.