Голф игрището в намиращото се близо до София село Равно поле и земята около него трябваше да се превърнат в луксозен комплекс с площ от 1 млн. кв. м., който да включва най-големия хотел от световна класа в Европа, офис сгради, многофункционална зала, казино, изложбен център с капацитет за 31 000 души, изкуствено езеро и детски развлекателен център, базиран на тематичния парк Joypolis на Sega в Токио.

Луксозен търговски център, базиран на Dubai Mall, заедно с най-големия воден парк в Европа и зона, посветена на нощния живот, щяха да обслужват както посетителите, така и притежателите на луксозни жилища в комплекса.

Предвождан от базираната в Хонконг Bulgaria Development Holdings Limited, този безгранично амбициозен проект обещаваше да създаде 10 000 работни места по време на фазата на строителството и още хиляди след завършването си, а в промоционално видео с компютърно генерирани образи той бе описван като “крайъгълен камък за навлизането на Китай в Европа по инициативата Един пояс, един път”.

През 2016 г. проектът Света София бе промотиран и пред потенциални инвеститори на презентация на българското посолство в Пекин. 

През май 2019 г. китайското издание China Daily цитира изпълнителния директор на Bulgaria Development Holdings Джоузи Лок, която казваше, че Света София има потенциала да подсили не само икономика в региона, но и българската икономика като цяло. 

През 2018 г. компанията на Лок бе обявила, че първата фаза по проекта ще започне преди края на годината и ще бъде финализирана до 2021 г.

По англоезичната китайска телевизия CGTN бе излъчен репортаж за изграждането на първия умен град в Европа. Съобщаваше се, че в проекта участват China State Construction Company и телекомуникационният гигант ZTE, а репортажът включваше и интервю с представител на Българската агенция за инвестиции, който заяви, че това е страхотна възможност за китайските инвеститори.

На видеоклипове от лъскавата церемония по стартирането на проекта през 2018 г., качени на уебсайта на Bulgaria Development Holdings, се виждаше как представители на China State Construction и министърът на икономиката на България Емил Караниколов сключват сделката, докато председателят на Българска банка за развитие обявява, че предстои да бъде изграден “градът на бъдещето".

Ако обаче всичко това изглеждаше прекалено добре, за да е истина, за жителите на Равно поле, в крайна сметка се оказа точно така, пише South China Morning Post (SCMP) в своя публикация по темата. Малко след церемонията нещата затихнаха, проектът пропадна, а Лок и нейните колеги от Bulgaria Development Holdings се изнесоха от централата си в лъскав търговски офис комплекс в покрайнините на София с неплатен наем за около година.

Без никакво извинение или обяснение към онези, които се готвеха да видят как "градът на бъдещето" ще изникне пред праговете, голф игрището е продадено на група български бизнесмени през 2019 г., а Равно поле се връща към предишния си живот, пише SCMP.

Какво обаче се обърка и как мегапроект, който бе рекламиран от големи китайски инвеститори, подкрепен от българското правителство и промотиран като част от инициативата „Един пояс, един път“ се сгромоляса?

Каквото и да е сложило края на Света София, то няма нищо общо с пандемията, казва пред SCMP Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на „Св. София голф клуб и спа“.

“Купихме голф клуба от тях през септември 2019 г., преди Covid,” казва той. “Тя бяха купили голф игрището и в общи линии беше само това. Това, което показваха на хората, се различаваше доста от реалността. Нещата изглеждаха добре само на хартия. Всичко останало бе катастрофа.”

Bulgaria Development Holdings не е официално във фалит, но, по негови думи, дължи пари, а офисите им са затворени, защото не са плащали наем.

Под управлението на Ангелов, 250-те членове на клуба, които живеят основно в София, могат да очакват едно по-скромно разрастване.

“Строим хотелска част и апартаменти, спа център с минерална вода и конгресен център, както и няколко къщи близо до грийна на 18-а дупка. Това обаче няма да е българският Лас Вегас”, казва той.

На зададените от SCMP въпроси относно провала на проекта, главният секретар на Българската агенция за инвестиции Теодора Ставрева казва, че основните причини са две - първо, неосигуреното финансиране и второ възникналите проблеми по време на придобиването на земята, върху която да бъде реализиран проектът.

“Проектът е частен и нито Българската агенция за инвестиции, нито българското правителство са инвестирали в него. Не са изгубени обществени средства”, казва Ставрева. Тя също така подчеретава, че провалът на проекта не се отразил на отношенията между България и Китай.

В интервю за SCMP от тази година Джоузи Лок казва, че е наскоро е била в България и се надява да възобнови проекта, макар и в по-малки мащаби и на друго място до София.

Лок също така потвърждава, че Bulgaria Development Holdings води спор с Megapark относно наемите.

Тя също така казва, че голф игрището е било продадено на загуба през 2019 г., но разликата не е голяма спрямо цената, на която е купено.

Лок твърди, че не се срещала с български официални лица при последното си посещение в страната, но все още може да работи с тях в бъдеще.

По нейни думи реализирането на проект за умен град в близост до София все още възможно, но в по-малки мащаби.