В блогпост наскоро милиардерът Марк Андреесен предупреждава, че цените на образованието, здравеопазването и жилищата "ще стигнат до Луната".

"Запътили сме се към свят, в който телевизор, който покрива цялата ви стена, струва 100 долара, а четиригодишно висше образование струва 1 млн. долара и никой няма дори нещо близко до предложение как това може да бъде коригирано системно," заявява Андреесен.

Инвеститорът от Силициевата долина посочва, че секторите, предоставяни или контролирани от правителството, са в "технологична стагнация."

Иновациите в определени силно регулирани сектори, като образованието и здравеопазването, "на практика са забранени," което води до високи цени, пише той.

Андреесен казва, че с времето цените на силно регулирани продукти ще продължат да се покачват, докато не толкова регулираните продукти, като плоските телевизори, ще стават по-евтини.

Андреесен посочва графика на Бюрото по трудова статистика на САЩ, която използва данни от периода януари 2000 до юни 2022 г., за да докаже своята гледна точка.

Графиката показва, че цената на телевизорите се е понижила с над 80% за две десетилетия, докато цените на висшето образование и болничните услуги са нараснали с над 160%.

Заради данни като тези, които Адреесен смята, че се дължат на регулациите, той не се притеснява чак толкова много от това, че иновациите, свързани с изкуствения интелект, ще заменят работни места, въпреки настоящата "паника."

"Тези индустрии са монополи, олигополи и картели, с обширната официална правителствена регулация, ценообразуване в съветски стил, професионално лицензиране и всичко, което можете да си представите, че стои пред подобряването на положението и промяната," казва Андреесен.

Той обаче не предоставя конкретни примери за тези регулации.

Милиардерът е правил подобни твърдения и в миналото, заявявайки през 2017 г., че съществуват две различни икономики – в едната иновациите се насърчават и навлизат бързо, а в другата иновациите навлизат бавно заради правителствените регулации.