Adidas обяви голяма загуба за четвъртото тримесечие и намали дивидента си след скъпо струващото прекратяване на партньорството на компанията с марката на Кание Уест Yeezy през октомври.

Германският концерн за спортни стоки и екипировка обяви 724 млн. евро оперативна загуба за четвъртото тримесечие, както и нетна загуба от продължаваща дейност в размер на 482 млн. евро. По време на годишното събрание на акционерите на 11 май компанията ще препоръча изплащане на дивидент от 70 евроцента на акция, в сравнение 3.30 евро на акция през 2021 г.

Приходите на компанията намаляват с 1% през четвъртото тримесечие в резултат на прекратяването на партньорството с Yeezy и ще отчетат по-сериозен едноцифрен спад в процентно изражение за цялата 2023 г., обявиха от компанията.

От Adidas прогнозират оперативна загуба в размер на 700 млн. евро за цялата 2023 г., което би била първата годишна загуба за компанията от 31 години. Тази оценка включва загуба от 500 млн. евро вследствие на отписването на непродадени стоки Yeezy, както 200 млн. евро “еднократни разходи.”

От компанията обявиха, че оперативната загуба ще бъде “около нулата“, което отразява загубата в размер на 1.2 млрд. евро от потенциалните продажби на стоковите запаси от марката Yeezy.

Новият главен изпълнителен директор на Adidas Бьорн Гулден обяви, че 2023 г. ще бъде “година на преход,” тъй като компанията опитва да намали стоковите запаси и да ограничи отстъпките, за да реализира отново рентабилност през 2024 г.