Adidas може да изгуби около 1.2 млрд. евро приходи през 2023 г.,ако не успее да продаде наличните стокови запаси от марката Yeezy.

През октомври германският концерн за спортни стоки и екипировка прекрати партньорството си с рапъра и моден дизайнер Кание Уест, който бе лицето на Yeezy, след като той направи редица антисемитски изказвания.

Компанията обяви, че преценява какво да прави със стоковите запаси, допълвайки, че вече е отчела “значителен неблагоприятен ефект” от това, че не е продала продуктите.

Оперативната печалба на Adidas ще падне с около 500 млн. евро, ако компанията не успее да пласира продуктите, а от Adidas очакват продажбите да се понижат с близо 10% през 2023 г. Adidas може да избере да отпише оставащите продукти Yeezy.

Акциите на компанията поевтиняваха с 11% по-рано днес след като трейдърите реагираха на изявлението.

Компанията също така прогнозира еднократни разходи в размер на до 200 млн. евро, с което в най-лошия случай за Adidas компанията ще отчете 700 млн. евро загуба за 2023 г.

“Числата говорят сами за себе си. В момента не се представяме, както би трябвало” заяви в прессъобщение главният изпълнителен директор Бьорн Гулден.

Приходите на Adidas нарастват с 1% през 2022 г. въз основа на неодитираните данни, докато оперативната печалба пада от близо 2 млрд. евро през 2021 г., до 669 млн. евро през 2022 г.