Инвестициите в дълготрайни активи, реализирани в последните 17 години у нас от най-големия ритейлър в страната - Kaufland България, са 1.7 млрд. лв.

Веригата публикува финансовата си равносметка по повод рождения си ден, който отбелязва днес, 8 март. Първият й обект у нас се появява на този ден в Пловдив.

През настоящата година Kaufland България е сред трите най-големи работодатели в страната с над 6600 служители, сочат още данните. От 2006 г. до днес компанията е изплатила заплати за 932 млн. лв.

Kaufland България

Средният брой на артикулите във всеки един от 63-те магазина на ритейлъра в цялата страна е до 20 000, като 87% от тях са от български производители или доставчици.

1.46 млрд. лв. са внесените към държавата данъци и 307 млн. лв. са платените осигуровки на служителите за същия период, посочват още от Kaufland България.

„През всичките 17 години водещи в работата ни са били прозрачната, точна и ясна комуникация и отговорността към клиентите и служителите ни. Винаги сме водили с пример и без колебания сме взимали новаторски решения, дори и в най-трудните времена.

Доказали сме се като надежден партньор, както към институциите в България, така и към огромен брой български доставчици и производители, с които работим ежедневно. Така ще продължим да работим и занапред“, подчерта по повод рождения ден изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

309 млн. лв. е стойността на изкупената българска селскостопанска продукция за последните 3 години. През 2019 г. компанията стартира договори за предварително изкупуване на продукцията на български земеделци.

Само за 2022 г. изкупената продукция по тях е на стойност 32 млн. лв., като плановете на компанията са през настоящата година тя да надвиши 38 млн. лв.  През изминалата година от магазинната мрежа на ритейлъра са продадени над 25 000 000 бр./кг плодове и зеленчуци.

„Подкрепата за българските производители на плодове и зеленчуци е част от ангажимента, който имаме като лидери на пазара. Плановете ни за 2023 г. включват разширяване на дела на българската продукция във веригата с 30 %, както и въвеждане на редица мерки за повишаване на партньорствата в сектора.

Предстои да разширим партньорствата си, да увеличим значително броя на договорите за предварително изкупуване, както и количеството на българските стоки в магазините си, като включително удвоим и броя на плодовете и зеленчуците от собствената ни марка „Брей!“, коментира още Иван Чернев.

По случай 17-ата годишнина на Kaufland у нас част от екипа на компанията, съвместно със столичния кмет Йорданка Фандъкова, сложи началото на първата "Kaufland гора в квартала". 

В подкрепа на новата инициатива на Столична община "Гора в квартала", в междублоково пространство на квартал Младост бяха насадени 17 брези.

Darik Business Review

"Инициативата предполага засаждане на малки квартални горички в междублокови пространства в различните райони на София. Има вече проявен интерес и от други райони - Подуене, Люлин, Надежда. Продължаваме засаждането и на втората гора на София в землището на Негован", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

В рамките на двата залесителни сезона през тази година ще бъдат засадени около 4000 дървета по улиците на града, в парковете и междублоковите пространства, посочи още градоначалникът.