Пет години след забраната соло авантюристи да изкачват Еверест, правителството на Непал разшири ограничението за цялата страна.

Държавата е дом на осем от най-високите планини в света, но е популярна и с красивите си селски райони, подходящи за преходи.

Отсега нататък обаче пътешествениците, които се надяват да пътуват в отдалечени региони, трябва да наемат водач с правителствен лиценз или да се присъединят към група.

Въпреки че трекинг индустрията е една от най-печелившите в страната, цената на мисиите за търсене и спасяване на изгубени соло туристи е сериозна.

„Когато пътувате сами, в случай на спешност няма кой да ви помогне“, казва Мани Р. Ламичане, директор на Непалския борд по туризъм, пред CNN. „Ок е, ако самостоятелните туристи пътуват в градовете, но в отдалечените планини инфраструктурата не е подходяща.“

В допълнение към предизвикателствата, причинени от изчезването на туристи в селските райони, Ламичане казва, че нелицензираните екскурзоводи и компании също са проблем. Те не са регистрирани от властите, не плащат данъци и крадат работни места от непалците.

„Трекинг и туристическите асоциации от дълго време настояват да сложим край на тези неразрешени трекинг операции“, казва той.

Pixabay

Иън Тейлър, собственик на уважавана компания за водачи с дълга история в Непал, казва, че този ход има смисъл, тъй като все повече и повече хора се опитват да правят трудни изкачвания. „Нещата в региона се промениха драстично през годините“, казва той пред CNN.

„Преди имаше само опитни туристи и катерачи в региона, много от тях пътуваха без водачи и нямаше проблем. Сега обаче има много по-голям брой хора, които се нуждаят от водач.“

Тейлър добавя, че правителството на Непал няма капацитета да проверява всеки отделен кандидат за виза, поради което е взето решението да се въведе пълна забрана.

„Като човек, който обича планините и посещава планинските региони по света, за мен е изключително разочароващо, че се стигна дотук“, продължава Тейлър.

„Никога не сме искали достъпът на хората до планините да бъде ограничен. Ситуацията в Непал обаче е уникална и трябва да се направят промени“, завършва той.