За милиони хора по света пътуванията и екскурзиите по време на зимната или лятната отпуска са най-чаканото време от годината.

Това са моменти, в които човек опитва да се отърси от всички негативни емоции и да прекара незабравими моменти със своите близки и приятели. 

Но, за съжаление, неприятните изненади не са изключени, дори и по време на ваканцията. А туристическите застраховки предоставят защита от всички възможни неприятности, които могат да ни сполетят по време на път, независимо дали става за двуседмична ваканция в чужбина или за излет в планината през уикенда. 

Какво трябва да знаем за туристическите застраховки?
 
"Туристическата застраховка при пътуване в чужбина може да ни спести много непредвидени разходи при неблагоприятни ситуации. Тя покрива различни рискове, свързани със здравни проблеми, загуба на багаж, отмяна на полети и др.

Важно е да отбележим, че този тип застраховки се сключват на много добра цена и биха ни спестили сериозни непредвидени разходи. Например, за сума до 20 лева може да се сключи застраховка при пътуване със самолет в чужбина за тричленно семейство – двама възрастни и едно дете за период от 4 дни, като сумата за основното застрахователно покритие за едно лице е 20 000 евро и включва неотложни медицински разходи, вследствие на внезапно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, кражба, загуба или забавяне на личен багаж и други",  коментира Мариела Добрева, началник отдел Продажби и партньорски отношения в УНИКА България. 

Към основните застрахователни пакети могат да се добавят и различни опции. Например, любителите на зимните спортове могат да добавят и застраховка при риск от контузии или всички останали рискове, свързани с приключенията по пистите. 

Според експертите, популярносттта на този тип застраховки се повишава и в България. Все повече хора тръгват подготвени на пътешествие, като това включва и закупуването на туристическа застраховка.

Ограниченията за пътуванията, наложени заради пандемията от COVID-19, постепенно отпаднаха и хората отново поемат към близки и далечни туристически дестинации. 

"Осъзнаването на риска и потребността от това да създадеш сигурност и спокойствие за теб и твоето семейство са правопропорционални на екзотиката на дестинацията и дължината на престоя", казва още Добрева.   

В някои държави медицинските услуги са доста скъпи и за там е добре да се помисли за по-висока сума на покритие. 

За хората, които пътуват често, има възможност и за сключване на дългосрочна застраховка - под формата на абонамент, който покрива повечето рискове по време на пътуване и не е необходимо да се посочва конкретна дата за всяко едно от тях. 

Застраховката може да покрие и разходите, в случай на отменен полет, допълнителен хотелски престой и различни туристически пакети. Това важи и за случаите, в които ви се наложи да се откажете от вече платено пътуване заради непредвидени обстоятелства - заболяване, съкращаване от работа, съдебна призовка, закъснения на самолетни полети и др.

Важно е, при възникването на подобни обстоятелства, да пазите всички документи, с които можете да докажете причината за отказа. Защото застрахователната компания не може да ви изплати обезщетение, само защото сте решили да се откажете от дадено пътуване без основателна причина.  

Какво представлява планинската застраховка? 

Планинските застраховки са подходящи както през зимата, така и през лятото, тъй като планината крие доста опасности, независимо от това дали изкачвате най-високите и недостъпни върхове или просто искате да се разходите сред природата.

При подобни екскурзии е важно не само да сме добре екипирани и информирани за метеорологичните условия, но и да разполагаме със сключена плалнинска застраховка. 

Този тип продукти се използват при спортна или туристическа дейност в планината, както и при упражняване на различни екстремни хобита в планински условия - лов, планинско колоездене, парапланеризъм, скално катерене, алпинизъм, ски спускане и сноуборд извън обработените писти и др.

Целта на този тип застраховки е да покрият разходите на Планинската спасителна служба по оказването на помощ на пострадал в планината, издирването, спасяването и евакуацията му, в случай на нужда.

Покритията се делят на две категории, като основното покритие включва рискове от злополука, спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация и разходи за репатриране.

Кога ни е необходима туристическа застраховка? 

Туристическата застраховка е добра идея за почти всяко пътуване зад граница, а планинската застраховка е полезна за всички, които обичат да са сред природата. 

Цената на застроховките при пътуване зависи от няколко фактора, сред които са максималната застрахователна сума, срокът на пътуването, възрастта на застрахованите лица и рисковите фактори, свързани с екскурзията (екстремнни спортове, екзотични дестинации и т.н.).

За хората над 65 години, например, някои застрахователни компании изискват малко по-висока премия, а други въобще не сключват туристически застраховки с лица над 80 години, например. 

Средната цена на медицинските застраховки варира в границите между 1.50 лв. и 2 лв. на ден на човек, полиците за отмяна или отказ от пътуване се движат около 2.5% от общата сума на разходите за самолетните билети, хотелските резервации и т.н.