Европейският съюз проучва различни възможности да контролира начина, по който европейските компании инвестират в производствени съоръжения в чужбина.

Мерките се обмислят с оглед на усилията на Съединените щати за ограничаване на способността на Китай и други геополитически играчи да придобиват авангардни технологии от Запада, пише Financial Times.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис коментира пред изданието, че са необходими нови ограничения, които да попречат на компаниите да заобикалят забраната за износ на т. нар. "чувствителни технологии", като ги произвеждат другаде.

ЕС забрани на бизнеса да продава продукти, които биха могли да помогнат на руските въоръжени сили във войната им в Украйна, но "вратичките" при реекспорта остават.

Вашингтон отдавна оказва натиск върху своите съюзници да следват забраните за износ на чувствителни технологии за Китай.

След няколко месеца на преговори с Белия дом, Нидерландия заяви, че ще направи всичко възможно да попречи на най-новите машини за производство на чипове да достигнат до Китай.

Междувременно, правителството в САЩ работи върху законопроект, който ще създаде агенция за проверка на изходящите чуждестранни инвестиции с тесен обхват, за да се предотврати офшорно производство.

До момента, обаче, Конгресът на САЩ не е успял да постигне съгласие по текст с по-широк обхват.

„Контролът на изходящите инвестиции е другата страна на монетата на контрола върху износа. Можем ефективно да забраним износа на така наречените "технологии с двойна употреба", което и направихме, за да предотвратим захранването на руската военна машина.

Но това все още оставя място за изтичане на технологии чрез инвестиции на място. Затова се нуждаем от дискусия в целия ЕС как да "уловим" това възможно заобикаляне по начин, който постига желания резултат, но като в същото време внимаваме много за всякакви непредвидени последици върху финансовите пазари и върху инвестиционната среда в ЕС“, каза Домбровскис.

Засега плановете са на ранен етап и изпълнението им може да отнеме години. Страни, като Нидерландия и Германия, искат да запазят дълбоките си икономически връзки с Китай, а държави, като България, не поставят никакви пречки върху входящите инвестиции.

Войната на Русия в Украйна доведе до нуждата от по-голямо сътрудничество и разкри голяма част от "латентните" до този момент геополитически рискове, пише още изданието. 

Европейските страни разширяват дефиницията си за икономическата сигурност, след като годините на свободна търговия ги направиха зависими от руския енергиен шантаж и китайския принос за "зеления" преход.

Постепенно блокът се доближава до подхода на САЩ за запазване на ключови способности и технологично предимство пред своите глобални конкуренти.

През 2020 г. нови правила задължиха правителствата да уведомяват Брюксел за всички чуждестранни инвестиции, които биха могли да застрашат сигурността или обществения ред.

През 2021 г. държавите-членки са изпратили до Комисията 414 уведомления съгласно Регламента за проследяване на преките чуждестранни инвестиции. Те са посъветвани, но не са задължени да следват становищата на комисията.

Като цяло само 1% от всички предложени инвестиции в ЕС са блокирани, а 3% са оттеглени от страните след повдигнати въпроси. Една четвърт са получили разрешение с приложени допълнителни условия, а останалите са одобрени.

Проверките най-често са в секторите на информационните технологии и производството.

Домбровскис каза още, че ЕС се нуждае от по-обединен подход към контрола върху износа, особено след като решенията на международните организации са блокирани от присъствието на Русия.

„В средносрочен план трябва да помислим как бихме могли да укрепим рамката на ЕС и да създадем капацитет за приемане на подходящ контрол на износа“, каза Домбровскис.

Някои служители на ЕС настояват за повече възможности за преговори на европейско, а не на национално ниво.

Холандия обяви въвеждането на лицензи за износ на „най-напредналите“ инструменти за производство на чипове след силен натиск от страна на САЩ, докато премиерът на Белгия Александер де Кро обвини Вашингтон в тормоз.

Холандският министър на търговията Лизе Шрайнемахер призова другите страни от ЕС да следват предстоящите правила на Хага, които ще бъдат очертани през следващите няколко месеца.

Но миналата седмица тя ясно даде да се разбере, че координацията е най-доброто, което Брюксел трябва да направи, тъй като решенията за контрол върху износа засега остават изцяло в ръцете на националните правителства.