Китайските стартъпи отново набират милиони долари от листвания на борсата в Съединените американски щати след продължителния период на "суша", пише CNBC. 

Hesai Group, която продава технологии за самоуправляващи се автомобили, осъществия борсовия си дебют на Nasdaq тази седмица, а акциите ѝ скочиха с близо 11% в първия ден за търговия. 

Компанията набра 190 милиона долара при първичното си публично предлагане, което бе повече от първоначалните ѝ планове. Това е и едно от най-големите листвания, откакто гигантът за превози Didi набра 4.4 милиарда долара в своето IPO през юни 2021 г. 

Именно тази сделка обаче предизвика намеса от страна на китайските регулатори, които наредиха преглед на киберсигурността на Didi само дни след IPO-то. Компанията се делистна от американската борса по-късно същата година.

Към края на 2022 г. само шест китайски компании са издали депозитарни разписки  в САЩ след кризата с Didi. Една от тези компании е биотехнологичната компания LianBio, която набра 334.5 милиона долара през ноември 2021 г. 

Изглежда обаче "сухият период" за китайските IPO-та в САЩ е на път да приключи, тъй като фирмите получават повече регулаторна яснота.

Според новите правила, обявени от китайските власти, операторите на интернет платформи с лична информация на повече от 1 милион потребители, трябва да кандидатстват за преглед на киберсигурността, преди да могат да регистрират акциите си за търговия в чужбина.

От страна на САЩ, Съветът за надзор на счетоводството на публичните компании постигна споразумение с китайския регулатор на ценните книжа и министерството на финансите да извършат одит на китайските компании, регистрирани в САЩ.

Американските власти са осигурили пълен достъп, премахвайки краткосрочния риск от принуждаване на китайските компании да се оттеглят от фондовите пазари в САЩ.

Компанията QuantaSing, която предлага онлайн образователни платформи, е първата китайска фирма, която се листна в САЩ тази година.

Големите инвестиционни банки Citigroup, CICC и CLSA бяха сред поемателите на IPO-то, което събра 40.6 милиона долара. Сред акционерите на QuantaSing саProspect Avenue Capital и Qiming Venture Partners.

Qiming подкрепи и други две базирани в Китай компании, които издадоха депозитарни разписки тази година - биотехнологичната компания Structure Therapeutics и Hesai.

Очаква се в следващите месеци и други китайски компании да започнат да се подготвят за листване в САЩ. Пред китайските IPO-та обаче има значителни пречки, включително и това, че за китайските граждани все още е трудно да получават визи и да пътуват извън Китай след пандемията от COVID-19.