Оперативната печалба на Samsung Electronics бележи спад от 70% през четвъртото тримесечие на 2022 г., достигайки осемгодишно дъно. Това показва предварителният отчет на компанията, цитиран от Financial Times. 

Данните са поредното доказателство, че забавящата се световна икономика се отразява зле на търсенето на полупроводници и електронни продукти.

Най-големият световен производител на чипове, смартфони и телевизори обяви, че клиентите изчистват запасите си и че спадът в търсенето на чипове и понижаването на цената им са по-големи от очакваното.

Интересът на потребителите към смартфоните също намалява

„Продажбите и приходите от смартфони намаляха поради слабото търсене в резултат на продължаващите макроикономически проблеми“, се казва в съобщението на Samsung.

Южнокорейската компания посочва, че оперативната ѝ печалба е спаднала с 69% на годишна база до 3.4 милиарда долара. Това е най-силният спад на печалбата на компанията от третото тримесечие на 2014 г. насам.

Според анализаторите, цитирани от FT, Samsung вероятно е допринесла за настоящото пренасищане на предлагането с увеличените си разходи за производство на чипове, в опитите си да увеличи пазарния си дял. 

Проблемите със свръхпредлагането се влошиха след налагането на санкциите върху износа на чипове за Китай от страна на Съединените щати и забавянето на производството на iPhone в китайския завод на Foxconn поради епидемията от COVID-19.

Apple е конкурент на смартфоните на Samsung, но също така и голям клиент на южнокорейската компания, тъй като използва нейните чипове и дисплеи.

Анализаторите очакват пазарът на чипове да се влоши допълнително през текущото тримесечие, преди да започне да се възстановява през втората половина на 2023 г. 

„Запасите от чипове с памет вероятно ще достигнат пик през второто тримесечие, но цените на чиповете Dram и Nand вероятно ще се възстановят през втората половина“, коментира експертът на KB Securities Ким Донг-уон.

Производителите на чипове, включително Micron Technology, Kioxia Holdings и SK Hynix, намаляват капиталовите си разходи, за да се приспособят към свръхпредлагането, тъй като по-високите лихвени проценти и увеличаващите се разходи за живот удрят търсенето на технологични продукти след двугодишния бум по време на пандемията от коронавирус.

Продажбите на чипове в Южна Корея спаднаха с близо 30% през декември спрямо година по-рано, което беше пети пореден месечен спад.

Американският производител на чипове Micron заяви, че не очаква възстановяване до втората половина на тази година, а през декември обяви съкращаване на работната сила с 10%, на фона на очакваните загуби за годината. 

Южнокорейската SK Hynix пък обяви през октомври, че ще намали наполовина капиталовите си разходи.

Samsung обаче не обмисля намаляване на производството и дори отвори нова фабрика за чипове в Пьонгтаек - едно от най-големите съоръжения за производство на полупроводници в света. Компанията е увеличила производството на чипове за памет с около 10% през четвъртото тримесечие.

Влошаващите се финансови резултати предизвикаха спекулации, че Samsung все пак може да бъде принудена да намали капиталовите разходи, като анализаторите предупреждават, че стратегията може да доведе до първите тримесечни загуби след глобалната финансова криза.

„Смятаме, че Samsung вероятно ще промени стратегията си за капиталовите разходи за 2023 г. към по-умерена позиция и ще се въздържи от увеличаването им“, коментира пред Financial Times анализаторът на Citigroup Питър Лий.

Той припомня още, че цените на чиповете с флаш памет Nand се приближават до производствените разходи на компанията, което означава, че продажбата им вече не е рентабилна.  

„Без съкращения на производството е неизбежно подразделението за памет да понесе загуби през второто тримесечие“, посочват и от Daol Investment & Securities.