Американският стартъп OpenAI пусна нова версия на популярния чатбот ChatGPT. Компанията обяви, че GPT-4 е по-мощен и предвидим от предишните версии, способен е да анализира изображения и да обработва много по-големи обеми от текст.

Подкрепяната от Microsoft OpenAI е един от основните играчи в бързо развиващата се индустрия на т. нар. "генеративен" изкуствен интелект. 

Актуализираният чатбот е „по-креативен и по-склонен към сътрудничество“ от предишните версии, когато става въпрос за задачи като композиране на песни или писане на сценарии, се посочва в публикация в официалния блог на компанията.

Технологията вече е налична за корпоративните парньори на OpenAI с платен достъп, като Morgan Stanley и Duolingo. Тя ще се предлага и на индивидуалните абонати на ChatGPT Plus, които плащат по 20 долара на месец за по-бърза и достъпна услуга. 

Новата версия GPT-4 засега няма да е достъпна за потребителите на безплатната услуга.

В онлайн презентация във вторник OpenAI демонстрира как инструментът може да се използва за различни неща, като обяснение на неясни данъчни кодове или обобщаване на статии в изречения, като всяко от тях започва с буквата "Q".

Освен това чатботът вече може по-добре да анализира изображения. Потребителите могат да го използват, за да сканират снимка на няколко съставки и след това да получат предложения за потенциални ястия и рецепти, които могат да бъдат приготвени с тях. Възможността за анализиране на изображения обаче все още не е широко разпространена и няма да е масово достъпна.

"GPT-4 прави по-малко грешки от своя предшественик GPT 3.5, но все още работи най-добре, когато се използва в тандем с хора, които могат да проверят работата му", каза президентът и съосновател на OpenAI Грег Брокман, цитиран от The Wall Street Journal.

„Алгоритъмът не е перфектен, но и вие не сте, така че той е просто "усилващ" инструмент, който ви позволява да достигнете нови висоти“, добави той.

Когато OpenAI използва най-новата версия на технологията на стандартизирани изпити, включително LSAT и Uniform Bar Exam, тя се справя много по-добре от повечето хора и по-добре от предишната версия. Все още обаче се затруднява с тестовете по английски език и литература, по данни на компанията.

Ръководителите на технологичните компании, които са успели да тестват чатбота преди официалното му представяне а във вторник, твърдят, че най-новата версия на OpenAI изглежда като впечатляващо надграждане.

„GPT3 и 3.5 са като шестокласници, докато версия 4 се усеща по-скоро като интелигентен десетокласник“, коментира пред WSJ Кийт Пейрис, съосновател на стартъпа за изкуствен интелект Tome, който създава инструменти за презентации. Той казва, че новата версия може да анализира 25 страници текст, докато предишната имаше капацитет от само три страници.

Няколко други компании също обявиха големи планове за AI наскоро. Microsoft интегрира изкуствения интерект в своята търсачка Bing и тази седмица се очаква да очертае как ще го пренесе в своя най-популярен софтуер, включително Word, Excel и PowerPoint.

Google на Alphabet Inc. въведе някои функции за писане, задвижвани от AI, в услугите на Документи и Gmail. Anthropic, конкурент на OpenAI, също направи своя чатбот Claude по-широко достъпен.

Технологичните компании залагат много надежди на генеративния AI, откакто OpenAI пусна своята технология за генериране на изображения Dall-E 2 миналата година. Dall-E 2 може да създава оригинални изображения въз основа на прости подкани. ChatGPT стана обществено достъпен през ноември, позволявайки на милиони хора да играят с него, за да генерират всичко - от бизнес планове до стихове.

Анализаторите на изкуствения интелект обаче предупреждават, че все още има потенциални проблеми с генеративния AI. Докато ChatGPT и други текстови генератори са точни по теми, по които са успели да си набавят качествена информация, в други области те са способни да избълват расистки и сексистки отговори, както и дезинформация и конспиративни теории.

Някои от първите тестове на Bing с AI получиха необмислени отговори и фактологични грешки. Microsoft актуализира търсачката и правилата за това как може да се използва, в опит да подобри резултатите ѝ.

OpenAI твърди, че се е консултирала с над 50 експерти по AI, безопасност и сигурност, за да разработи GPT-4. Новата версия на чатбота има 82% по-малка вероятност да отговори на заявки за „забранено съдържание“ и с 40% повече шанс да върне точни отговори в сравнение с GPT-3.5.

Много регулатори, учени и активисти призоваха технологичните компании да бъдат по-внимателни при разработването на инструменти, които все още не са напълно тествани. Генеративната AI технология понякога произвежда отговори, които изглеждат необмислени и съдържат измислени факти или расистки и сексистки твърдения.