Изпълнено със светлина зелено убежище, което е определено за „дестинация само по себе си“, летище Changi в Сингапур отново е на върха на годишната класация на Skytrax на най-добрите летища в света.

Ранглистата е съставена от английската компания на базата на мненията на пътници от цял свят, оценили цялостното си изживяване на летището – от чекирането до излитането и всичко между тях.

Changi оглавяваше класацията на Skytrax в продължение на осем поредни години, но през 2021 г. и 2022 г. отстъпи с няколко места, тъй като броят на пътниците намаля по време на пандемията. Първото място беше заето от Hamad International Airport в катарската столица Доха, припомня CNN Travel.

Unsplash

Според Питър Милър от Skytrax, сингапурското летище „предлага по нещо за всеки“, което вероятно е „ключовият двигател“ на продължаващата му популярност.

Част от очарованието на Changi се крие в грандиозния закрит водопад с височина 40 метра, градината с пеперуди и IMAX киното – да не говорим за повече от 280-те търговски обекта и заведения за хранене, идеални за убиване на време.

„Changi е предимно транзитно летище и според отзивите на клиентите, то се представя добре, защото предлага широка гама от съоръжения и удобства за всички типове пътници – семействата, пътуващите по работа и туристите са добре обслужвани“, казва Милър.

Hamad International Airport, което тази година завоюва второто място в класацията на Skytrax, също предлага удобства на транзитните пътници – включително обиколки на града за онези, които ще прекарат повече от осем часа в чакане на своя свързващ полет.

Тази година челната петица на Skytrax се допълва от Tokyo International Airport, известно като Haneda (номер три), Incheon International Airport (номер четири) и Paris Charles de Gaulle Airport (номер пет).

Pixabay

Регионалните победители

Skytrax раздава и други награди, включително регионални, като Changi грабна отличието за най-добро летище в Азия, както и титлите летище с най-добри заведения и с най-добрите удобства за свободното време в света.

Хотелът на Changi - луксозният Crowne Plaza Changi Airport, е определен за най-добрия летищен хотел в света за осма поредна година.

Междувременно, Hamad International Airport е определено за аеропорта с най-добри възможности за пазаруване, най-добро летище в Близкия изток и най-чисто летище в Близкия изток, докато Haneda е определено за най-чистото летище като цяло в света.

Bahrain International Airport е с най-добрите услуги за доставка на багаж, а Incheon е летището с най-добър персонал и имиграционни служби. Междувременно, новият Терминал В на критикуваното в миналото LaGuardia в Ню Йорк завоюва титлата най-добър нов летищен терминал в света.

Seattle-Tacoma International Airport е най-високо оцененото летище в САЩ, попадайки под номер осемнадесет в списъка на Skytrax и наградено с титлата най-добро летище в Северна Америка.

Cape Town International Airport е най-доброто летище в Африка, летището в Делхи е най-доброто в Индия и Южна Азия, а El Dorado International Airport в Богота печели титлата най-добро летище в Южна Америка.

Тази година екипът на Skytrax представи и нова категория, посветена на летищното изкуство, която е съставена на различен принцип, а не чрез проучване сред пътниците.

Летищната система на Хюстън, която се гордее с една от най-големите колекции на публично изкуство в щата Тексас, печели тази награда от името на William P. Hobby Airport и George Bush Intercontinental Houston Airport.

Ето и 20-те най-добри летища в света за 2023 г., според Skytrax:

1. Singapore Changi Airport

2. Hamad International Airport

3. Tokyo International Airport (Haneda)

4. Incheon International Airport

5. Paris Charles de Gaulle Airport

6. Istanbul Airport

7. Munich Airport

8. Zurich Airport

9. Narita International Airport

10. Madrid-Barajas Airport

11. Vienna International Airport

12. Helsinki-Vantaa Airport

13. Rome Fiumicino Airport

14. Copenhagen Airport

15. Kansai International Airport

16. Chubu Centrair International Airport

17. Dubai International Airport

18. Seattle-Tacoma International Airport

19. Melbourne Airport

20. Vancouver International Airport