Пътуванията винаги са свързани с разходи.

Когато говорим за самолетен транспорт, цените на билетите вече са по-високи, да не говорим за допълнителните пари, които ще похарчите на летището.

И ако цената на билета не зависи от нас, то с няколко прости трика можем да спестим пари от храна, напитки, паркинг и други на аеропорта.

Тази сума след това може да бъде вложена в преживявания на крайната ни дестинация.

Ето как да спестите някой и друг лев, докато чакате полета:

Внимавайте с багажа

Авиокомпаниите имат строги протоколи за размерите и тежестта на пътническия багаж.

Съобразете се стриктно с тях – особено ако летите с нискотарифен превозвач, за да не се налага да плащате високи такси на летището.

Използвайте градски транспорт

Винаги е по-удобно да пътувате с такси, когато сте натоварени с багаж, но градският транспорт е доста по-евтина опция. Когато говорим за летище София, например, има удобни метро и автобуси и до двата му терминала.

Резервирайте паркинг онлайн предварително

Ако се налага да оставите колата си на летището, задължително резервирайте паркинг предварително и онлайн.

Така ще получите много по-добри оферти. В близост до софийското летище, например, са разположени доста паркинги, които предлагат опцията шатъл – оставяте колата си, а те ви осигуряват транспорт за краткото разстояние до терминала.

Обменете пари предварително

Обмяната на пари на летището е една от най-скъпите опции. Подгответе се предварително и си спестете безобразните такси.

Носете си бутилки за вода

Не можете да внесете пълна бутилка с вода през проверката на сигурността, но никой не ви спира да донесете празна.

На много летища има специална опция да си налеете вода. Така няма да купувате една от стоките с най-голяма надценка. Цените на водата често са между 5 и 10 лева за половин литър, ако не и повече, на различните летища.

Носете си храна

Храната на летището е не по-малко скъпа. Можете да си носите от вкъщи малки закуски, като ядки, сушени плодове и гранола барчета, които са засищащи и ще се поберат в ръчния ви багаж.

Носете си книга и слушалки

Ако имате дълъг престой на летището, се запасете със забавления. В магазините за сувенири книгите и слушалките ще ви струват цяло състояние.

Подсигурете се с информация

Почти всяко летище разполага с безплатeн Wi-Fi достъп, но мрежата често е прекалено претоварена, за да може да се използва пълноценно. Уверете се, че сте свалили всички необходими ви документи (като бординг картата, например), за да разполагате с тях в офлайн вариант.

Купуването на интернет на летището или по време на полет е скъпо. Ако летите извън Европейския съюз, роумингът също няма да е евтин.

Не пазарувайте

Всички знаем колко изкушаващи са магазините на летищата с техните обещания за страхотни сделки. Не забравяйте обаче, че почти 100% ще намерите нещо доста по-евтино в дестинацията, за която летите.

Не казваме, че на летището няма добри сделки. Стоките, върху които не се начислява мито – като алкохол и цигари, са едни от тях.

Но когато става дума за парфюми – едни от най-купуваните продукти по летищата, трябва да знаете, че често разфасовките са по-малки от обичайното, заради което и цената е по-ниска.

Ако държите да пазарувате в безмитните магазини, може да си набележите определени продукти на сайтовете им, да сверите цените и едва тогава да се впуснете между рафтовете.

Не купувайте разфасовки за пътуване

Макар и удобно оразмерени в синхрон с международните изисквания за сигурност (разфасовки от 100 мл, не повече от литър в ръчен багаж), принадлежностите за пътуване, всъщност, са ужасно скъпи.

Не ги купувайте, а се снабдете с мини пласмасови опаковки многократна употреба, които можете да пълните с козметиката си и използвате при всеки полет.