Администрацията на американския президент Джо Байдън настоява китайските собственици на TikTok да продадат дяловете си в приложението за споделяне на видео, тъй като в противен случай то може да бъде забранено на територията на САЩ.

Това твърдят анонимни източници, цитирани от The Wall Street Journal.

Този ход представлява голяма промяна в политиката на Белия дом, който беше подложен на критики от някои републиканци, според които правителството не е заело достатъчно твърда позиция, за да се справи с предполагаемата заплаха за сигурността от TikTok.

Компанията е собственост на базираната в Пекин ByteDance Ltd.

Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius) – мултиведомствена федерална работна група, която наблюдава рисковете за националната сигурност при трансгранични инвестиции – наскоро е отправил искането за продажба, твърдят информаторите на WSJ. 

Ръководителите на TikTok казаха, че 60% от акциите на ByteDance са собственост на глобални инвеститори, 20% - на служители и 20% - на нейните основатели. Акциите на основателите обаче притежават повече права на глас, както е обичайно за технологичните компании. 

Компанията е основана в Пекин през 2012 г. от Джан Имин, главния изпълнителен директор на ByteDance Люн Рубо и още няколко инвеститори.

По-рано тази седмица TikTok обяви, че принудителната продажба няма да се справи с предполагаемите рискове за сигурността.

Компанията обеща да инвестира 1.5 милиарда долара в програма за защита на потребителските данни и съдържанието в САЩ от външен достъп или от потенциално влияние на китайското правителство.

„Ако защитата на националната сигурност е целта, продажбата не решава проблема. Промяната в собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа до платформата“, се посочва в изявлението на компанията.  

„Най-добрият начин за справяне с притесненията относно националната сигурност е с прозрачната, базирана в САЩ защита на потребителските данни и системи със стабилно наблюдение и проверка от трети страни, които ние вече прилагаме“, твърдят от TikTok.

Преговорите с Cfius за защитата на данните в TikTok продължават повече от две години и са в застой от месеци, припомня The Wall Street Journal. Представители на Пентагона и Министерството на правосъдието са сред институциите, които подкрепят идеята за принудителна продажба.

Заместник-главният прокурор Лиза Монако и други високопоставени служители на САЩ многократно са цитирали закона за националната сигурност на Китай, който изисква компаниите там да предоставят клиентски данни, ако бъдат поискани.

Този факт подхранва опасенията относно сигурността на потребителските данни в TikTok. 

TikTok казва, че неговият план за сигурност на стойност 1.5 милиарда долара по същество ще изолира операциите му в Съединените щати, тъй като всички данни ще се съхраняват на американска територия и от американски компании, като едно от предложенията е те да се съхраняват от Oracle.

Критиците на компанията обаче казват, че планът не е достатъчен, тъй като всяка китайска компания трябва да се съобрази с изискванията на Пекин, ако те бъдат предявени към нея. 

Засега не е ясно каква ще бъде следващата стъпка от страна на САЩ, а хората, запознати с хода на преговорите, казват, че решението може да дойде и след месеци.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чю трябва да се яви пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите в Конгреса следващата седмица, за да отговори на въпросите на законодателите относно проблемите със сигурността.

През 2020 г. администрацията на Тръмп се опита да принуди TikTok да продаде мажоритарния дял от акциите си на американски собственици - отново поради съображения, свързани с националната сигурност.

Но това усилие, в крайна сметка, се провали, когато TikTok и ByteDance се обърнаха към съда, за да блокират предложената федерална забрана.

Компаниите твърдят, че тя ще наруши закон, известен като Поправките на Берман, който спира правомощията на президента да се справя със заплахите за националната сигурност чрез икономически санкции.

Ходът на администрацията на Байдън срещу TikTok също може да се изправи пред дълга юридическа битка. Компанията може да изложи аргумента, че всяка принудителна продажба би се равнявала на забрана, тъй като китайското правителство не би позволило алгоритъма на TikTok да бъде продаден заедно с него.  

Предложението на Cfius идва по същото време, когато законодателите в Сената излязоха с предложение, което може да укрепи правните инструменти на правителството в справянето с евентуални заплахи от приложения, собственост на чужди компании.

Това може да доведе до забрана (при подходящи обстоятелства) за конкретна платформа или услуга. Мярката беше одобрена бързо от администрацията на Джо Байдън.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да каже конкретно дали президентът има намерение да забрани TikTok, ако законопроектът бъде приет и му даде право да го направи, но призна, че Белият дом е "загрижен относно това конкретно приложение“.

„Искаме да сме сигурни, че цифровите продукти и услуги, които американците използват всеки ден, са безопасни и защитени“, каза още Жан-Пиер.