Група големи щатски финансови институции депозираха общо 30 млрд. долара в регионалната банка First Republic, демонстрирайки своето доверие в банковата система.

Bank of America, Wells Fargo, Citigroup и JPMorgan Chase осигуряват по 5 млрд. долара, докато Goldman Sachs и Morgan Stanley депозират по 2.5 млрд. долара, обявиха банките в прессъобщение. Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street и Bank of New York Mellon ще депозират по около 1 млрд. долара.

“Това действие от страна на най-големите щатски банки отразява тяхното доверие във First Republic и във всякакви по големина банки, като е знак за техния цялостен ангажимент към подпомагането на банките в обслужването на техните клиенти и общности,” се казва в изявлението на групата банки.

Депозитите ще останат в банката най-малко 120 дни, според изявление на First Republic. Акциите на регионалните банки първоначално поевтиняха вчера, но обърнаха посоката по-късно през деня след новината за плана за депозити.

Новината идва на фона на сериозното поевтиняване в акциите на First Republic в последните дни, предизвикано от фалита на Silicon Valley Bank миналия петък и на Signature Bank през уикенда.

И двете банки имаха голям брой негарантирани депозити, както и First Republic, което доведе до опасения, че клиентите може да изтеглят парите си. Новите депозити от големите банки не са гарантирани.

Цената на акциите на First Republic, които затвориха на 115 долара за брой на 8 март, вчера падна до под 20 долара. Търговията с акциите беше спирана неколкократно по време на сесията и в крайна сметка - книжата поскъпнаха с близо 10% за деня, приключвайки на 34.27 долара за брой.

В свое изявление изпълнителният председател на First Republic Джим Хърбърт и главният изпълнителен директор Майк Рофлър изразиха дълбоката си признателност към 11-те банки.

От банката обявиха в неделя, че разполагат със 70 млрд. долара налична ликвидност, без да включват в тази сума допълнителните средства, които биха могли да получат по програма за финансиране от Федералния резерв.

Това обаче не беше достатъчно, за да спре инвеститорите да разпродават акциите ѝ.

Вчера банката обяви, че към 15 март е разполагала с около 34 млрд. долара кеш, като в тази сума не се включват новите депозити за 30 млрд. долара.

First Republic взе назаем десетки милиарди долари от Федералния резерв и от Federal Home Loan Bank през последната седмица, но дневният отлив на депозити се е “забавил значително,” обявиха от банката. First Republic също така спира плащането на дивидента по обикновените ѝ акции.

По време на голямата финансова криза няколко изпитващи затруднения банки бяха придобити на изгодна цена от по-големи компании, което имаше за цел да успокои банковата система.

Нереализираните загуби по портфейла от облигации на First Republic вследствие на бързото повишение на лихвите през миналата година обаче са направили евентуално придобиване непривлекателно.

First Republic обикновено обслужва по-заможни клиенти и компании, а дейността ѝ включва управление на активи и отпускане на жилищни заеми. Компанията обяви, че разполага с активи за над 212 млрд. долара към края на декември и генерира над 1.6 млрд. долара печалба за миналата година.