Credit Suisse получи ликвидна подкрепа от Централната банка на Швейцария, но анализатори все още оценяват какво предстои за банката - дали има вероятност да бъде придобита и дали всъщност е наистина “прекалено голяма, за да фалира.”

Ръководството на Credit Suisse е започнало критични разговори този уикенд с цел оценка на “стратегически сценарии” за банката, информира Reuters, позовавайки се на свои източници.

Това се случва, след като Financial Times информира, че UBS води преговори за придобиването на части или цялата Credit Suisse. Нито една от двете банки не е коментирала тези възможности пред CNBC.

Според публикацията на FT, Централната банка на Швейцария и местният регулаторен орган Finma стоят зад преговорите, които имат за цел да повишат доверието в швейцарския банков сектор. Търгуваните акции на банката в САЩ поскъпваха с около 7% в извънборсовата търговия днес.

Credit Suisse е в процес на мащабно стратегическо преструктуриране, което има за цел да възстанови стабилността и рентабилността след поредицата съдебни дела и загуби, но пазарите и акционерите на банката все още не са убедени в това.

Акциите на банката поевтиняха отново в петък, записвайки най-лошата си седмица от началото на пандемията от COVID-19.

Credit Suisse е изгубила около 38% от депозитите си през четвъртото тримесечие на 2022 г. и информира в публикувания тази седмица със закъснение годишен отчет, че тази отливът на средства продължава. Банката обяви нетна загуба от 7.3 млрд. швейцарски франка за 2022 г. и очаква “значителна” загуба през 2023 г., преди да се завърне към рентабилност през следващата година, когато преструктурирането ще даде резултат.

Отдавна се говори, че части или цялата Credit Suisse може да бъдат придобити от UBS, която има пазарна капитализация от 60 млрд. долара в сравнение със 7 млрд. долара за изпитващата затруднения банка.

Смята се, че и двете банки са против идеята за принудително сливане, но събитията от тази седмица може да са променили това, пише CNBC.

Банката е поставена под натиск да стигне до разрешаване на кризата, било то с придобиване от страна на USB или с някаква друга опция.

Най-големият въпрос, с който икономисти и трейдъри се сблъскват, е дали ситуацията с Credit Suisse представлява системен риск за глобалната банкова система.

От Oxford Economics обявиха вчера, че не включват финансова криза в основната си прогноза, тъй като за подобно развитие трябва да има системни проблеми с кредитирането и ликвидnостта. В момента от организацията считат случващото се в Credit Suisse и SVB  за “комбинация от различни идиосинкратични проблеми.”

“Единственият генерален проблем, който виждаме на този етап е, че банките, от които се изискваше да притежават големи количества държавен дълг срещу своите нестабилни депозитни бази, може би имат нереализирани загуби по тези висококачествени облигации, тъй като доходносттра по тях се повиши,” казва водещият икономист на организацията Адам Слейтър.

“Знаем, че при повечето банки, в това число и Credit Suisse, тази експозиция към по-висока доходност по облигациите до голяма степен е хеджирана. По тази причина е трудно да видим системен проблем, освен, ако той не дойде от друг фактор, с който не сме запознати.”