Най-големият акционер в Credit Suisse –Saudi National Bank, обяви, че поевтиняването на акциите на швейцарската банка е “неоправдано.”

“Ако погледнете как поевтиняха акциите в целия банков сектор, за съжаление, много хора просто си търсеха извинение,” заяви пред CNBC председателят на Saudi National Bank Амар ал Кудайри.

“Това е паника, малко паника. Смятам, че е напълно неоправдана, независимо дали става въпрос за Credit Suisse или за целия пазар,” допълни той.

Неговото изказване идва часове, след като Credit Suisse обяви, че предприема “решителни действия” и ще вземе заем до 50 млрд. швейцарски франка от Централната банка на Швейцария.

Цената на акциите на финансовата институция падна вчера след появилата се информация, че саудитската банка не може да предостави повече финансова помощ на Credit Suisse.

Амар ал Кудайри също така заяви, че случващото се след фалита на Silicon Valley Bank е различно от финансовата криза през 2008 г., посочвайки, че стъпките, предприети от щатските регулаторни органи в защита на вложителите, са ограничили допълнително страховете от разпространение на проблема.

“Наистина имаше фалит на банка през миналата седмица, но това е много далеч и няма нищо общо с това, което се случи през 2008 г. Това е просто един изолиран инцидент, а регулаторните органи прекъснаха всякакви възможности за разпространението на проблема,” заяви той.

Председателят на Saudi National Bank каза също така, че Credit Suisse не е молила за финансова помощ. “Не е имало дискусии с Credit Suisse за предоставяне на помощ,” според него. “Не зная откъде дойде думата ‘помощ’, от октомври насам не е имало никакви разговори”.

Той обаче потвърди, че неговата банка няма да увеличава дела си в Credit Suisse над настоящите 9.9%. “Посланието не се е променило и остава същото от октомври. Дори и да искахме да го направим, има прекалено много усложнения, в това число и от регулаторна гледна точка”.