Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България, специализирана от 18 години в лечението с дентални импланти – Medical Dent. Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика. Като един от основоположниците на тази дисциплина в България, днес зад гърба си той има повече от 17 000 успешно поставени импланти, а благодарните му пациенти са по цял свят. Притежава множество отличия, член е на Българския зъболекарски съюз и ръководи първия учебен център по имплантология IFZI в България. Вижте какво разказа той за съвременната имплантология, качеството на денталните услуги у нас и нивото на българските специалисти пред Darik Business Review.

Доктор Кирилов, вие сте един от основоположниците на съвременната имплантология у нас, като зад гърба си имате над 17 000 успешно поставени импланта. Същевременно сте ръководител на първия учебен център по имплантология IFZI в България. Разкажете ни повече за него.

През 2005 г. по франчайзингов модел създадох първия център за обучение в сферата на имплантологията. Моделът взех от немския професор Манфред Ланг, който е създател на този тип учебни центрове.

Там провеждахме първите обучения на зъболекари по темата лечение с дентални импланти. Това беше в години, когато имплантологията в България прохождаше. Центърът изигра голяма роля за популяризиране на съвременната имплантология сред лекарите по дентална медицина.

Всички сме добре запознати с недостига на лекари у нас и изтичането на най-добрите кадри в чужбина. Съществува ли този проблем и при специалистите от вашата сфера и как можем да се преборим с него?

Не смятам, че има дефицит на кадри в България. Към момента, ако може да се говори за здравна карта, то бих казал, че тя е попълнена от към здравни специалисти и хората тук могат да получат адекватно лечение в сферата на денталната медицина.

Създател сте и на дентална клиника Medical Dent. Какво я отличава от останалите у нас?

В цялостната ми визия за структурирането и управлението на Medical Dent залагам на това да бъдем технологични лидери и да предлагаме най-съвременните технологии на пациентите си.

Обучавам ежегодно екипа си, така че да владее всички съвременни методи на лечение и да прилага най-новите научно-технически постижения в сферата.

В допълнение към всичко това, работим и с най-високия клас материали по време на лечение, с което покриваме пълния спектър от изисквания, за да можем да предоставим на пациентите си обслужване на световно ниво.

Стоите зад първия в България Дентален център за грижа и поддръжка на зъбите без зъболекарска намеса. Каква е разликата между центъра и зъболекарското лечение?

Dental Care Center е създаден с цел хигиена и профилактика и играе водеща роля, когато излекуваме пациентите си и трябва да им осигурим последващата поддръжка.

Тъй като с годините обемът на пациентите ни нарасна многократно, решихме да обособим самостоятелен център за тази цел. Всеки знае, че най-евтината профилактика е първичната, тоест да се предпазиш от заболяване. Центърът предлага точно това -  профилактични прегледи и поддръжка.

Така веднъж излекувани, нашите пациенти са предпазени от появата на нови проблеми със зъбите и венците. Работим с най-съвременните протоколи и предлагаме достъпни цени, за да дадем възможност на всички хора лесно да поддържат хигиената на зъбите си и така да се предпазят от възникване на заболяване.

Разкажете ни повече за иновативния стоматологичен метод Smile design и защо той е важен за пациента.

Методът Smile design е създаден от архитект в Бразилия. Той е нещо като да видиш проект на къщата, която искаш да построиш. Съвременните технологии предлагат възможност да онагледим точно как би изглеждал домът ни още преди той да бъде реализиран.

Същото може да се случи и с помощта на Smile design – можете да видите 3D визуализация и видео на това как ще изглеждате с новата си усмивка – какви ще са формата и размерът на зъбите, как ще стоят като пропорция спрямо други черти на лицето и още много други детайли, които не можем да си представим без този предварителен проект. 

Пациентите на вашата клиника знаят, че грижите ви за тях се простират отвъд пределите на стоматологията. Какво се крие зад този израз?

Винаги сме следвали принципа да гледаме на нашите пациенти цялостно, защото устата не е изолирана от тялото на човек, тя е част от него и понякога проблемите там могат да бъдат провокирани от дисбаланс в други органи и системи.

Точно поради тази причина е важно един дентален специалист да бъде компетентен в широк кръг от здравни въпроси и да повишава квалификацията си ежегодно. Само така ще може лесно да постави вярна диагноза и да лекува правилно.

Освен високите стандарти на лечение, които поставям, за мен винаги е било важно хората да се чувстват комфортно по време на престоя си в клиниката.

Искам това място да не им напомня за болнично заведение и смятам, че съм го постигнал със съвременния интериорен дизайн и релаксираща атмосфера в Medical Dent.

Наблюдава ли се засилване на явлението „медицински туризъм“? Все повече ли са българите, живеещи в чужбина, както и чужденците, които се лекуват у нас и на какво се дължи това?

Българите, живеещи в чужбина, често посещават България с цел да оправят денталните си проблеми и в този смисъл - съществува здравен туризъм. Той обаче не е голям процент от пациентите.

Тук все още не можем да говорим за истински медицински туризъм поради лошата координация между държавата и денталния бранш. Наличието на добри транспортни връзки и имиджът на държавата са ключови фактори във вземането на решение къде да се лекуват хората.

Освен това добре развит здравен туризъм се наблюдава на места, които граничат с държави, имащи висок стандарт на живот, като Полша, Унгария, Словения, Хърватия.

В този смисъл, България не е в благоприятна позиция, въпреки че имиджът на българския зъболекар навън е висок и той е изключително уважаван.

Навсякъде, където съм бил на обучения и курсове, се забелязва колко много се отличава нивото на квалификация на българските колеги. България се гордее с компетентни и високо образовани дентални специалисти.

Какво представлява ускореното лечение, което предлагате за хора с натоварен график и динамичен начин на живот?

За да можем да осигурим дадено лечение, ние се нуждаем от определен брой часове. Когато създадем индивидуалния лечебен план, можем с точност да фиксираме часовете работа и от тук нататък е въпрос на работа с графика на пациента, за да планираме работата си максимално ефективно и в най-кратки срокове.

Ако става дума за пациент, изгубил зъбите си или с напреднал пародонтит, който изисква те да бъдат отстранени, тогава в рамките на няколко часа можем да оперираме двете челюсти, възстановявайки нормалното функциониране и социален живот на човек.

Друг пример е, ако пациентът желае фасети – тогава можем в рамките на две седмици да организираме целия процес, което повишава комфорта и съкращава времето, необходимо да се сдобиете с желаната усмивка.

Денталният бизнес в България се разви много в последните 10 години, какви са вашите наблюдения за нивото на стоматологичните услуги тук? Къде сме позиционирани на световната дентална карта и какви са вашите препоръки към бранша?

На световната дентална карта сме позиционирани на много високо ниво, като има практики, които са на най-високо световно ниво и българските пациенти могат съвсем реално да решат денталните си проблеми без нужда да пътуват навън за това.

Не бих дал препоръки към бранша, но бих дал съвет на всички мои колеги в чисто човешки план – нека бъдат търсещи и да съхранят в себе си желанието за професионално и лично развитие, да се стремят към напредък, независимо от опита си, да овладяват нови технологии и съвременни методи на лечение и да бъдат горди с това, което правят.