Саудитска Арабия и алиансът на страните износителки на петрол ОПЕК+ изненадващо обявиха допълнителни ограничения в добива на суровината в размер на около 1.16 млн. барел на ден.

Така общото количество на ограниченото производство от страна на OPEK+ достига 3.66 млн. барела на ден, според изчисления на Reuters, което се равнява на 3.7% от глобалното търсене.

Този ход веднага се отрази на пазарите, като при отварянето на търговията по-рано днес цените на петрола скочиха с около 8%.

Фючърсите на петрола от сорта брент за последно поскъпваха с 5.42%, до 84.22 долара за барел, а тези на щатския лек суров петрол (WTI) отчитаха повишение в цената от 5.54% до 79.86 долара за барел.

От Саудитска Арабия обявиха, че доброволното ограничение в производството, което ще започне от май и ще продължи до края на 2023 г., е “предпазна мярка”, която има за цел да стабилизира петролния пазар.

Този ход идва на фона на решението на Русия да ограничи добива на „черно злато“ с 500 000 барела на ден до края на 2023 г., според вицепремиера на страната Александър Новак.

Саудитска Арабия намалява производството на петрол с 500 000 барела на ден, докато ОАЕ ще ограничи своето със 144 000 барела на ден. Сред останалите държави, които намаляват добива, са Кувейт, Оман, Ирак, Алжир и Казахстан.

През март цените на петрола паднаха до най-ниските си нива от декември 2021 г., на фона на опасенията на трейдъри, че случващото се в банковата индустрия ще намали глобалния икономически растеж.

Анализатори смятат, че с последните си действия ОПЕК+ цели да избегне повторение на срива в цените на суровината от 2008 г.

На валутните пазари днес доларът поскъпва с 0.5% спрямо японската йена до 133.44, докато еврото губи близо 0.5% спрямо щатската валута до 1.0789.

Повишението на цените на петрола е лоша новина за търговския баланс на Япония, защото тя внася по-голямата част от енергийните си продукти.

Поскъпването на долара и повишението на доходността по щатските държавни облигации пък доведе до понижение в цената на златото, която отчита спад от 0.83% до 1 951 долара за тройунция.

Очакванията по отношение на лихвите в САЩ може да бъдат повлияни от предстоящите да бъдат обявени в петък данни за заетостта в САЩ, макар че реакцията на пазарите може да е ограничена заради Великденските празници.