Нишовата криптовалута доджкойн поскъпна с над 30%, след като главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск смени изображението на синя птица на уебсайта на неговата компания с такова на куче от породата шиба ину, което е логото на дигиталната валута.

В петък адвокатите на Twitter и Мъск подадоха молба към федерален съдия да отмени съдебно дело за 258 млрд. долара от 2022 г., в което милиардерът е обвинен, че е манипулирал цената на доджкойн и я е повишил с 36 000%.

След като логото на Twitter беte сменено с изображение на шиба ину, Мъск сподели със своите 133.5 милиона последователи мийм относно промяната. Снимката на кучето се появи само на някои потребители на Twitter.

Мъск започна да рекламира доджкойн преди години. Той периодично пуска съобщения в Twitter за дигиталната валута, която е създадена на шега през 2013 г., с което всеки път предизвиква волатилност в търговията с нея.

Доджкойн е осмата най-ценна криптовалута с пазарна капитализация от над 13 млрд. долара, според данни на CoinMarketCap.com.

Адвокатите на Мъск описват публичните му изявление за криптовалутата, като “безобидни и често глупави туитове,” се посочва в съдебните документи.

Публичната реклама на криптовалутата от страна на Мъск обаче не се ограничава само до съобщенията в Twitter. Две от другите компании на Мъск - Tesla и Boring Company, също са включени в съдебното дело срещу него.

През декември 2021 г. Tesla обяви, че ще започне да приема доджкойн срещу някои свои продукти. Тогава Мъск написа в Twitter, че Tesla ще “види как ще потръгнат нещата.”

Доджкойн поскъпна с 20% след публикуваното съобщение. През януари 2022 г., когато Мъск обяви в Twitter, че вече може да се плаща с доджкойн, цената на дигиталната валута нарасна с 15%.

Tesla разполага с дигитални активи в счетоводния си баланс, в това число и биткойнq и все още приема джоджкойн като средство за разплащане за някои свои продукти.

“Не сме продавали нищо от портфейла си от доджкойн,” заяви през миналата година Мъск.