Посещението на един от най-красивите острови в Япония скоро ще бъде по-трудно.

Ириомоте, разположен в префектура Окинава, ще ограничи посетителите до 1200 на ден, за да предотврати прекомерния туризъм и да защити местообитанието на дивите котки Ириомоте - застрашен вид, роден на острова, според властите в префектура Окинава.

В една нормална предпандемична година около 300 000 туристи посещават Ириомоте, който има само 2400 жители.

Новото ограничение ще намали значително този брой, като само 33 000 туристи ще имат право да стъпят на парчето земя годишно.

Нарастването на броя на посетителите в пиковите периоди на годината доведе до недостиг на вода и пътнотранспортни произшествия, последните от които раниха и убиха някои от дивите котки, които са защитен вид в Япония.

Ограниченията обаче все още не са официален закон – засега местните власти призовават туристическите компании да им сътрудничат.

Ириомоте - вторият по големина остров в Окинава и част от островната група Яеяма, е известен със своята непокътната природна красота.

Тъй като географски е по-близо до Тайван, отколкото до Япония, островът има топъл климат през цялата година, което го прави популярна дестинация за гмуркане плуване и други туристически дейности, посочва CNN Travel.

Местните власти посочват, че в пет обекта от списъка на ЮНЕСКО с природно наследство около Окинава ще бъдат въведени специални ограничения през следващата година, включително планината Коми и река Нишида.

Те ще включват изискване за предварителна резервация и ограничен времеви престой.

Япония отваря границите си за туристи по-бавно след пандемията. Страната започна да посреща малки групи през юни 2022 г., преди да привества всички желаещи четири месеца по-късно.

Туризмът се завръща, но и свръхтуризмът също

Модерна дума в туристическия бранш преди пандемията, свръхтуризмът днес е важна тема, тъй като индустрията се възстановява с бързи темпове.

Друг остров със застрашен вид, нуждаещ се от защита, е Комодо в Индонезия - дом на комодския варан. Индонезийското правителство направи по-труден достъпа до най-големите гущери в света, като събира такса от $252 от желаещите да посетят острова.

Първоначално се планираше той изцяло да бъде забранен за туристи, но в крайна сметка, властите се спряха на въвеждането на квоти и такси.

Не само Азия страда от големия брой посетители. Амстердам няма търпение да се отърве от репутацията си на град на „секса и наркотиците“, променяйки туристическата си стратегия.

Тази инициатива е насочена към специфични видове „досадни туристи“, като групи, пристигащи за ергенски партита от Обединеното кралство.