Космическата компания Virgin Orbit на британския милиардер сър Ричард Брансън обяви фалит в САЩ, след като не успя да си осигури нови инвестиции.

Компанията за изстрелване на сателити спря дейността си преди седмици, но все още се надява да намери купувач за бизнеса, предава BBC.

Миналата седмица базираната в Калифорния Virgin Orbit обяви, че ще съкрати 85% от своите 750 служители.

По-рано тази година ракетата на компанията не успя да извърши първото си сателитно изстрелване от територията на Обединеното кралство.

Шефът на Virgin Orbit Дан Харт каза, че компанията е положила големи усилия, за да се справи със своя бюджет и да осигури повече финансиране, но, въпреки това, е била принудена да вземе най-доброто решение за бизнеса и да се концентрира върху намирането на нов купувач. 

"Това ще даде яснота за бъдещето на компанията на нейните клиенти, доставчици и служители", заяви Харт.

Virgin Orbit е основана през 2017 г. и се развива отделно от компанията за космически туризъм на Ричард Брансън Virgin Galactic. Тя използва модифицирани самолети Boeing 747, от които изстрелва сателити в космоса.

Но през януари тази година опитът за изпращане на сателит в орбита от Обединеното кралство за първи път се провали заради разместен горивен филтър, което доведе до прегряване на един от двигателите.

Мисията беше планирана като крайъгълен камък в изследването на космоса в Обединеното кралство. Компанията се надяваше, че с нея ще направи важна стъпка в превръщането на страната в глобален играч в производството на сателити, изграждането на ракети и създаването на нови космодруми.

Virgin Orbit, която е собственост на Virgin Group, се бори да намери ново финансиране след повредата на ракетата в Обединеното кралство и спря операциите си миналия месец, за да спести пари.

Във вторник компанията каза, че една от нейните дъщерни компании - Virgin Investments, ще предостави 31.6 милиона долара, за да помогне на Virgin Orbit в процеса на намиране на купувач.

Дан Харт каза още, че въпреки финансовите проблеми, той е убеден, че компанията би била привлекателна за потенциалния нов собственик, защото нейният екип е създал авангардна технология за изстрелване.